Info

U FBiH 622 prekršaja i više od milion KM kazni zbog nepoštivanja epidemioloških mjera

U FBiH 622 prekršaja i više od milion KM kazni zbog nepoštivanja epidemioloških mjera – Federalna uprava za inspekcijske poslove u periodu od marta do oktobra, odnosno kraja septembra, utvrdila je 622 prekršaja vezana za nepoštivanje epidemioloških mjera, a počinioci su kažnjeni s novčanim iznosom većim od milion KM.

U periodu od jula do septembra, federalni inspektori su u kontroli poštivanja i provođenja epidemioloških mjera izvršili 833 inspekcijska nadzora, te utvrdili 69 prekršaja za koje će biti izdati prekršajni nalozi s finansijskim teretom od 124.750 KM.

Prema objedinjenim podacima koje su dostavile kantonalne inspekcije, zajedno s interventnim nadzorima federalnih inspektora u oblasti kontrole provođenja i poštivanja epidemioloških mjera, u periodu od marta do kraja septembra izvršen je ukupno 16.771 inspekcijski nadzor, donesena 2.063 rješenja o otklanjanju nedostataka, utvrđena 622 prekršaja s finansijskim teretom od 1.044.765 KM, te izdato 21 rješenje o zabrani rada.

U uvjetima pogoršane epidemiološke situacije, nadležni inspekcijski organi su, u skladu s naredbama kriznih štabova ministarstava zdravstva i preporukama zavoda za javno zdravstvo, prioritetno usmjereni na aktivnosti intenzivnog praćenja provođenja obaveznih epidemioloških mjera u cilju sprečavanja daljeg širenja i suzbijanja epidemije COVID-19 na području cijele Federacije BiH.

Zbog ograničenih kadrovskih kapaciteta sanitarnih inspekcija u FBiH, osiguran je i dodatan broj inspektora po ovlaštenju, odnosno puni angažman raspoloživih kapaciteta i provođenje timskih nadzora. Federalna uprava za inspekcijske poslove je već ranije ovlastila dodatan broj inspektora kako bi se obezbijedilo kumulativno prisustvo inspekcijskih organa na području FBiH kao pomoć i podrška kantonalnim inspekcijama, saopćeno je iz FUZIP-a.

Podsjećaju da inspekcijski organi intenzivno rade na kontroli poštivanja odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i od kraja maja provode pojačane inspekcijske nadzore s fokusom na sredine visokog epidemiološkog rizika, uz stalno praćenje informacija i uputa federalnog/kantonalnih kriznih štabova.

Po zaprimljenim brojnim predstavkama građana, u prethodnom periodu izvršeni su i timski inspekcijski nadzori na području KS, ZDK i HNK, uz kontrolu provođenja mjera i osiguranja obaveznih sanitarnih uvjeta na području općine Neum. Prilikom kontrole hotela, trgovina i ugostiteljskih objekata, pored nepravilnosti u domenu poštivanja i provođenja minimuma epidemioloških mjera, federalni inspektori su konstatovali nepravilnosti i u oblasti fiskalizacije.

FUZIP apeluje na privredne subjekte i građane da svojim savjesnim, odgovornim i zakonitim ponašanjem doprinesu stabilizaciji epidemiološke slike i suzbijanju koronavirusa u FBiH.

Sve uočene nepravilnosti građani mogu prijaviti na sljedeće kontakte FUZIP:
– telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)
– e-mail: [email protected]
– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Autor: klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem