Info

U FBiH 1600 boračkih udruženja

Može li zakon smanjiti broj organizacija u FBiH
Može li zakon smanjiti broj organizacija u FBiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U FBiH 1600 boračkih udruženja- Od 1.600 udruženja na raznim nivoima, ima onih koji nisu održali skupštine godinama ili onih kod kojih se predsjednik nije promijenio u posljednjih 20 godina, kaže Bukvarević.

Do smanjenja boračkih udruženja na području FBiH doći će stupanjem na snagu zakona o osnivanju udruženja od posebnog društvenog značaja, potvrdio nam je Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Trenutno je u FBiH oko 1.600 boračkih udruženja i, kako kaže Bukvarević, svaki mjesec osnivaju se nova, a jedan od razloga je taj što udruženje mogu osnovati tri čovjeka.

Opravdati sredstva

– Mi ćemo putem zakona ponuditi kriterije, a koliko će ih boračke organizacija ispuniti, ne mogu dati takvu procjenu. Želimo da se aposlutno objedine udruženja. I kada dobiju certifikat udruženja od posebnog značaja, predlažemo da se udruže u koordinaciju. Kao predlagač zakona, mi predlažemo kriterije koje trebaju ispuniti te boračke organizacije. Apsolutno će doći do ogromnog smanjenja udruženja – govori Bukvarević.

Objašnjava da će buduće organizacije morati podnositi dokaze o održavanju godišnjih skupština, podnositi finansijske izvještaje i ispunjavati sve obaveze prema državi.

– Nažalost, do sada nismo radili revizije kojima bismo provjerili ispunjavaju li sve obaveze kao udruženja, jer naše ministarstvo ima nadležnost za reviziju rada onih koje finansira. I svi koje mi pomažemo moraju opravdati sredstva koja su dobili, kako bi mogli očekivati i naredna finansiranja. Međutim, sigurno je da od 1.600 udruženja na raznim nivoima ima onih koji nisu održali skupštine već godinama ili imate onih kod kojih se predsjednik nije promijenio u posljednjih 20 godina – govori nam Bukvarević.

Naglašava da se tome mora stati ukraj.

Deset miliona

– Definitivno treba uvesti jasnu proceduru da svako udruženje mora podnijeti izvještaj o održanoj izbornoj/izvještajnoj skupštini, o utrošenim sredstvima i svim obavezama koje su dužni da urade. Prema našim podacima, imamo veliki broj udruženja i, što je interesantno, svakog mjeseca se pojavljuju nova udruženja, jer tri čovjeka mogu formirati udruženje. Ako nisu zadovoljni udruženjem u kojem jesu, mogu se odvojiti i napraviti novo. Po našim procjenama, godišnje oko 10 miliona KM sa svih nivoa se izdvaja za boračka udruženja – rekao nam je Bukvarević.

(E. Duvnjak-Šalaka/Faktor.ba/Foto: J. Brutus)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno