Info

U evropskim siromašnim i neobrazovanijim državama više nevakcinisanih, BiH među najlošijima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina je među evropskim državama u kojima je vrlo mali broj stanovnika vakcinisan protiv koronavirusa. Uočljivo je da je riječ o siromašnijim zemljama u čijim društvima dominiraju konzervativne vrijednosti.

Bosna i Hercegovina sada ima vakcine, ali je uprkos tome potpuno vakcinisano samo 22 posto od ukupnog broja stanovnika. Broj vakcinisanih u cijeloj istočnoj Evropi je znatno manji od onog na zapadu ovog kontinenta.

Istraživanjem trusta mozgova Pew Research, čiji su rezultati sredinom ove godine objavljeni u naučnom časopisu “Brain, Behavior and Immunity”, je utvrđeno da osobe koje odbijaju vakcinaciju u prosjeku imaju manje kognitivne sposobnosti.

Između ostalog, utvrđeno je da se konzervativci u Sjedinjenim Američkim Državama najviše kolebaju oko vakcinacije, da su obrazovaniji manje kolebljivi (da kolebljivost zavisi od stepena obrazovanosti) i da su ateisti najmanje kolebljivi.

U Evropi najviše vakcinisanih je u bogatim državama sa vrlo obrazovanim stanovništvom, a to se prije svega odnosi na skandinavske zemlje. I u manje bogatim državama poput Portugala i Španije broj vakcinisanih je mnogo veći nego u istočnoevropskim zemljama, pa čak nego i u Skandinaviji.

Primjera radi u svim skandinavskim državama pojedinačno vakcinisano je više od 70 posto od ukupnog stanovništva. Osim toga, riječ je o državama koje imaju znatno veći BDP po glavi stanovnika, čiji su đaci u prvih 20 zemalja u PISA istraživanju i u kojima je indeks percipirane korupcije vrlo mali.

S druge strane, u istočnoj Evropi, u kojoj su svi navedeni društveni parametri znatno lošiji, je znatno manji broj vakcinisanih. U pojedinim zemljama doseže tek iznad 50 posto.

Bosna i Hercegovina je skoro u svim parametrima najlošije rangirana u poređenju sa ostatkom bivše Jugoslavije, poredak izgleda ovako:

U Sloveniji je 54 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 26.000 dolara, 13. je u PISA istraživanju i 35. po indeksu percipirane korupcije;

U Hrvatskoj je 45 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 14.000 dolara, 37. je u PISA istraživanju i 63. po indeksu korupcije;

U Srbiji je 44 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 7.000 dolara, 44. je u PISA istraživanju i 94. po indeksu korupcije;

U Crnoj Gori je 39 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od skoro 9.000 dolara, 54. je u PISA istraživanju i 67. po indeksu korupcije;

Na Kosovu je 42 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 4.000 dolara, 75. je u PISA istraživanju i 104. po indeksu korupcije;

U Sjevernoj Makedoniji je 39 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 5.800 dolara, 67. je u PISA istraživanju i 111. po indeksu korupcije;

U Bosni i Hercegovini je 22 posto potpuno vakcinisanih. Ima BDP po glavi stanovnika od 6.000 dolara, 64. je u PISA istraživanju i 111. po indeksu korupcije.

Podaci za stopu vakcinacije preuzeti su sa web stranice Our World in Data, podaci o BDP-u preuzeti su od Svjetske banke, podaci o PISA istraživanju preuzeti su od Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja provodi ovo istraživanje, dok su podaci o indeksu korupcije preuzeti od Transparency Internationala.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno