Ostali sportovi

U dvorani Kampusa UNZE: Počinju kvalifikacije – BiH u Zenici traži najbolje pilote papirnatih aviona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stotine papirnatih aviona i ove godine vinut će se u nebo iz ruku naših najboljih pilota. Bosna i Hercegovina i ove godine učestvuje u ovom velikom svjetskom studentskom takmičenju gdje će studenti iz BiH međusobno odmjeriti snage, a najbolji će na svjetsko finale Red Bull Paper Wings.

Zenica ove godine otvara bh. kvalifikacije Red Bull Paper Wings takmičenja 9. marta u univerzitetskoj dvorani u Kampusu Univerziteta.

Takmičenje se potom nastavlja u tuzlanskom Mejdanu 16. marta, nakon čega slijede Sarajevo i sportska dvorana na Grbavici 18. marta, Mostar i Univerzitet Džemal Bijedić 25. marta te Banja Luka i Univerzitetska sportska dvorana 30. marta.

Dakle, nema kerozina, nema motora, samo list A4 papira, mašta i vješte ruke pilota koje papirnati avion trebaju poslati što dalje od protivničkog.

Najvještiji sa bh. kvalifikacija imat će se priliku dokazati i na državnom finalu koje je na rasporedu krajem aprila, a najbolji iz tri takmičarske kategorije: udaljenost, dužina leta, i akrobatika, predstavljat će našu zemlju na velikom svjetskom finalu u austrijskom Hangaru-7 u Salzburgu, gdje su izloženi eksponati nekih od najspektakularnijih letjelica na svijetu.

BiH je, podsjećamo, tamo i ranije imala predstavnike, a najveći uspjeh 2012. ostvario je Almir Kišija sa drugim mjestom u kategoriji “Najduža razdaljina”, dok je peto mjesto u disciplini “Najduže vrijeme” ostvario Vladimir Stanić.

Iako sve zvuči vrlo jednostavno, zapravo nije. Žiri će, nema sumnje, i ove godine imati pune ruke posla. Zbog toga, preporuka organizatora studentima je da već sada krenu sa pripremama jer braniti boje Bosne i Hercegovine među svjetskom elitom nikada nije jednostavan zadatak. Osim toga, otvara im se i prilika za lov za svjetske rekorde.

Među njima su i neki iz Guinnessove knjige poput onog za najduže vrijeme leta, koji je postavio Japanac Takuo Toda. Njegov papirni avion napravljen od lista papira formata A5 je 28. marta 2009. godine uspio u zraku ostati nevjerovatnih 24,91 sekundi. S druge strane, Amerikanac Joe Ayoob drži rekord za najveću razdaljinu leta. On je 26. februara 2012. godine papirni avion koji je osmislio njegov zemljak John Collins bacio na let dug 69,14 metara.

Sve informacije o pravilima i prijavama na takmičenja možete pronaći na redbull.ba web stranici.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno