Info

U Bosni i Hercegovini traga se za 7.000 nestalih osoba

U Bosni i Hercegovini traga se za 7.000 nestalih osoba – U Bosni i Hercegovini još se traga za približno 7.000 nestalih osoba, a pronalazak i identifikacija nestalih osoba i njihovih posmrtnih ostataka vrlo je bitan segment u procesuiranju predmeta ratnih zločina, u smislu dokaznih materijala.

Također, taj proces mora biti ubrzan najviše zbog porodica nestalih osoba, koje već duže od 23 godine tragaju za najbližim srodnicima, prenosi Fena.

Ovo je rečeno na sastanku vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, zvaničnika Posebnog odjela za ratne zločine, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Perice Stanića, zvaničnika Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, predstavnika Međunarodne komisije za nestale osobe i Crvenog križa s glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove Sergeom Brammertzom.

Ubrzati proces ekshumacija i traženja nestalih

Na susretu u Sarajevu u srijedu se razgovaralo o temama u vezi s procesima ekshumacije, traženja i identifikacije nestalih osoba.

Zaposlenici Tužilaštva Bosne i Hercegovine u 2017. godini učestvovali su u 115 predmeta ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima Bosne i Hercegovine, često i na nepristupačnim lokacijama, a Tužilaštvo je inicijator aktivnosti na ubrzanju procesa ekshumacija i traženja nestalih.

Brammertz je istakao da institucije Bosne i Hercegovine trebaju nastaviti intenzivno raditi na tim aktivnostima, a Mehanizam za međunarodne krivične sudove i međunarodna zajednica pružit će podršku u tom procesu.

Na sastanku je istaknuto da Tužilaštvo, SIPA, Institut za nestale osobe i druge institucije uključene u taj proces provode kontinuirane aktivnosti na traganju za informacijama o mogućim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, kao i koordinisanju svih aktivnosti potrebnih da se bez zastoja provedu procesi ekshumacija.

Bosna i Hercegovina pronašla je i identifikovala približno 80 posto nestalih osoba nakon rata u toj državi, što je značajan doseg u tom procesu, ali se još traga za otprilike 7.000 osoba, što je 2,5 puta više od broja osoba za kojima tragaju zemlje u regiji, istaknuto je na sastanku.

Informacije o masovnim grobnicama

Ključni problem nastavka aktivnosti na traženju nestalih osoba jest nedostatak kvalitetnih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih masovnih grobnica.

U sljedećem periodu treba se raditi na apelovanju na sve osobe koje imaju informacije o masovnim ili pojedinačnim grobnicama da te informacije dostave institucijama koje tragaju za nestalim osobama.

Također, potrebno je da u Bosni i Hercegovini postoji jasna i kontinuirana politička podrška procesu traženja nestalih osoba, kao i podrška i povjerenje porodica žrtava u institucije koje rade taj posao, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem