Info

U bolnicama u ZDK hospitalizirano ukupno 14 pacijenata zbog infekcije Covid-19

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U bolnicama Zeničko-dobojskog kantona trenutno je zbog infekcije Covid-19 hospitalizirano 14 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Kantonalna bolnica Zenica, koja je prošle sedmice zbog povećanja broja respiratornih infekcija privremeno zabranila posjete Odjelu pedijatrije, ne bilježi znatan porast broja hospitalizacija zbog infekcije Covid-19 nakon novogodišnjih i božićnih praznika.

-Trenutno na liječenju imamo 10 hospitaliziranih pacijenata, od kojih je jedan na Odjelu intenzivne njege za Covid-19 i na respiratoru. Nije bilo značajnijeg skoka hospitalizacija – kazao je u izjavi za Fenu pomoćnik direktora za zdravstveni sektor Kasim Sarajlić.

On, međutim, naglašava kako zbog povećanja broja respiratornih oboljenja, imaju sve više zahtjeva da se ograniče posjete pacijentima i na drugim odjelima te bolnice, ali da se, barem za sada, nisu odlučili zabraniti posjete i na drugim odjelima.

Direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak također ističe kako nije bilo povećanog broja hospitalizacija zbog Covid-19.

-Trenutno imamo samo četiri pacijenta, ali nisu teže infekcije – kaže Bedak.

Načelnica Odjela za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Fatima Bašić ističe kako su još od 40. sedmice prošle godine počeli nadzor nad kretanjem gripe i oboljenja sličnim gripi za područje ZDK-a, koji tradicionalno provode do 20. sedmice naredne, odnosno ove godine.

INZ, dodaje, prati akutne respiratorne infekcije – sezonske respiratorne infekcije koje se javljaju u istom periodu godine kao i gripa ili oboljenja koja simptomima odgovaraju gripi te teške oblike upale pluća koje koji se mogu vezati za gripu.

-Tokom zime fluktuira više virusa, ali, prema dostupnim podacima, nije zabilježena i povećana aktivnost gripe. Očekuje se da će u narednom periodu, tačnije u februaru, kao i svih proteklih godina, biti povećana i aktivnost virusa gripe – najavljuje Bašić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno