Biznis

U BiH sve firme u veleprodaji ne moraju izdavati fiskalne račune

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Do jedinstvenog tržišta u Bosni i Hercegovini još ćemo se načekati. Firme koje se bave veleprodajom u jednom dijelu države moraju izdavati fiskalne račune u drugom dijelu ne moraju, jer zakone o fiskalizaciji donose se u svakom entitetu posebno, kao i u Distriktu Brčko.

Izgleda da se stanje popravlja. U Republici Srpskoj firme koje se bave veleprodajom nisu bile dužne izdavati fiskalne račune, a sada po novom Zakonu o fiskalizaciji od 2022. godine obavezni su da izdaju fiskalne račune i kupe fiskalne kase.

Firme koje se bave veleprodajom u Distriktu Brčko nisu dužne po zakonu da izdaju fiskalne račune i to traje od kada se krenulo sa fiskalizaciom od 2014. godine.

Jedino firme u Federaciji BiH koje se bave veleprodajom od početka fiskalizacije morale su izdavati fiskalne račune i naravno nabaviti fiskalne kase i to čine i dalje.

– Porezni obveznici koji obavljaju poslove veleprodaje dužna su da imaju instaliran fiskalni uređaj, da svaki ostvareni promet evidentiraju putem fiskalnog uređaja i da za svaku izvršenu uslugu izdaju fiskalni račun – izjavili su za Faktor iz Porezne uprave FBiH.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno