Info

U BiH registrirano 266 HIV pozitivnih osoba

U organizaciji Udruženja „Partnerstvo za zdravlje“ i njihovih partnera danas je u Sarajevu počela sa radom 7. regionalna HIV i AIDS konferencija pod radnim nazivom MARP: Proširenje odgovora na HIV, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Dr. Suzana Hadžialjević, projektni koordinator Udruženja „Partnerstvo za zdravlje“ istaknula je da Konferenciji prisustvuje više od 150 učesnika iz devet zemalja koji će kroz predavanja akademika, ljekara, predstavnika državnih institucija, civilnog društva imati priliku informirati se o najnovijim trendovima kada je u pitanju liječenje oboljelih, edukacija i prevencija.

”Udruženje „Partnerstvo za zdravlje“ u posljednjih deset godina kroz projekte Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, uspjelo je u BiH otvoriti 22 centra za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje, dva resursna centra za HIV u oba entiteta; uradili smo niz edukacija za ljekare, osoblje koje je zbog svoga posla u dodiru sa potencijalno oboljelim, mladima… ”- istakla je dr. Hadžialjević.

Prema njenim riječima, krajem 2014. godine u Bosni i Hercegovini je registrirano 266 HIV pozitivnih osoba što ukazuje na potrebu za konstantnim kampanjama zagovaranja, edukaciji i prevenciji.

Doc. dr. Jelena Ravlija, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH naglasila je da se u FBiH intenzivno radi na izlaznoj strategiji, preuzimanju aktivnosti Globalnog fonda, koji je nakon deset godina najavio povlačenje iz BiH.

”Sigurno je da će biti poteškoća, ali ono što ćemo sigurno nastojati održati jeste rad centara za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje. Nastojat ćemo osigurati proširenje liste esencijalnih lijekova kako bismo osigurali adekvatno liječenje oboljelih. Do sada smo uspješno radili kampanje zagovaranja, edukacije i prevencije i u tom pravcu treba nastaviti” – rekla je dr. Ravlija.

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u oblasti liječenja AIDS-a prof. dr. Josip Begovac, predstojnik Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu naglasio je da se HIV danas može uspješno liječiti, pogotovo ako se liječenje počne u ranoj fazi zaraze.

”Tako da oboljeli i zaraženi mogu doživjeti normalnu starost. To više nije zaraza od koje se umire, zato je važno što ranije otkriti zarazu, jer liječenje sprječava nastup niza bolesti koje se pojavljuju kada imunitet oslabi. Osobe koje uzimaju današnje terapije uspješno se liječe, imaju tzv. nemjerljivu količinu virusa u krvi i praktično nisu zarazni ili su minimalno zarazni, čak i u spolnom odnosu bez zaštite” – istakao je dr. Begovac.

Glavni sponzor Sedme regionalne HIV i AIDS konferencije je Globalni fond za borbu protiv HIV-a, malarije i tuberkuloze, dok Zajednički program Ujedinjenih nacija za HIV i AIDS – UNAIDS pruža dodatnu logističku podršku oko organizacije Konferencije.

BUKA

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem