Info

U BiH ove godine prijavljeno 22.411 nezakonitih migranata

epa06724955 People from Afghanistan, Pakistan and Syria rest in a park in Sarajevo, Bosnia, 10 May 2018. Migrants and refugees have set up a camp highlighting a recent rise in people using Bosnia as a transit route. EPA-EFE/FEHIM DEMIR
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U BiH ove godine prijavljeno 22.411 nezakonitih migranata – Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u Bosni i Hercegovini iskazalo je 21.158 osoba, navodi se u informaciji koju je usvojilo Vijeće ministara.

To je rečeno na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje je usvojilo informaciju o stanju u području migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim priljevom migranata u zemlju, prenijela je Fena.

Zaključeno je da Ministarstvo sigurnosti dostavi detaljnu informaciju o realizaciji Akcijskog plana hitnih mjera i izvještaj o utrošku donatorskih sredstava, da se pripreme i Vijeću ministara na usvajanje dostave odluke o davanju statusa prihvatnih centara objektima u kojima su smješteni migranti, te da se među migrantskom populacijom napravi evidencija djece bez roditeljskog staranja, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U informaciji Ministarstva sigurnosti navodi se da se Bosna i Hercegovina u 2018. godini suočila sa znatnim porastom nezakonitih migracija preko vlastite teritorije, te da su od 9. do 19. novembra 2018. Službi za poslove sa strancima prijavljena 703 nezakonita migranta.

Najviše migranata iz Pakistana

Od njih 22.411 najveći broj dolazi iz Pakistana (7.428), Irana (3.519), Sirije (2.768), Afganistana (2.687), Iraka (2.043) i Libije (780).

Ministarstvo sigurnosti, u saradnji s nadležnim institucijama, izradilo je Akcijski plan hitnih mjera koje se trebaju preduzeti s fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, prije svega s istočnim susjedima Bosne i Hercegovine, a koji je usvojen na 142. sjednici Vijeća ministara 15. maja 2018.

Akcijski plan hitnih mjera sadrži pet prioriteta, 17 mjera i 73 aktivnosti.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i dalje pružaju pomoć Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine u obavljanju poslova nadzora granice.

Izvor: Al Jazeera 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno