Info

U BiH na minimalcu 200.000 radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovini minimalnu zaradu prima oko 200 hiljada radnika, što je skoro trećina ukupnog broja zaposlenih. Na kraju novembra prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, broj zaposlenih u našoj državi iznosio je 707.556, pa se najniži iznos doprinosa uplaćuje za čak 28 posto zaposlenih, prenosi portal Kapital. – Preko tog minimalca, poslodavci ili daju ili ne daju u koverti nešto radnicima.

Nijedan poslodavac nije socijalno osjetljiv ni društveno odgovoran ako kaže da mu je radnik trošak, poručuje predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Ismet Bajramović. Dodaje da su u Sindikatu zabrinuti za iznos penzija koje će ovi radnici dobivati kada za to steknu uslove. Kako navode, čak i oni koji su zarađivali u bolja vremena i doprinosi su im uplaćivani u punom iznosu, sada nemaju od čega da žive, jer su im penzije jako niske.

– Čak 60 posto penzionera živi od minimalne penzije, koja iznosi 320 konvertibilnih maraka, od koje često izdržavaju suprugu, ili djecu, koja su danas uglavnom nezaposlena, tako da ne čudi što ljudi umiru od gladi i zime, neuhranjeni i što nemaju ni za lijekove, upozorila je predsjednica Udruženja penzionera Kantona Sarajevo, Vesna Grgić.

Isti izvor navodi da podaci Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske ukazuju na to da je čak 35 posto zaposlenih u RS (oko 100 hiljada) prijavljeno na najnižu osnovicu, koja iznosi 370 KM.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno