Biznis

U BiH ima 11 hotela s 5 zvjezdica, pogledajte gdje se nalaze

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U BiH ima 11 hotela s 5 zvjezdica, pogledajte gdje se nalaze – S razvojem turizma i povećenjam broja turista u BiH raste i potražnja za smještajem deluks kategorije. Zahtjevniji goste traže luksuz i komfor koji su spremni dobro da plate. U BiH trenutno ima 11 hotela sa 5 zvjezdica, od čega tri u RS a 8 u FBiH.

U Banjoj Luci trenutno ima samo jedan hotel s 5 zvjezdica, dok Trebinje nema nijedan hotel te kategorije a broj turista konstantno raste. U RS postoje još dva hotela sa 5 zvjezdica i oba su u Bijeljini.

U Federaciji BiH, urbana cjelina grada Sarajeva ima četiri hotela u ovoj kategoriji, od čega su dva u općini Ilidža. Mostar ima takođe dva, a po jedan se nalazi u Tuzli i na Vlašiću, piše eKapija.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS ističu da je povećana tražnja za hotelima visoke kategorije i da njihov broj treba da bude veći.

– Prema dosadašnjim pokazateljima rastućeg turističkog prometa u RS, jasno je da se broj takvih hotela treba povećati. Nedostatak je najizraženiji u većim gradovima gdje je frenkvencija turista najveća kao npr. Trebinje, Banjaluka…

U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dodaju da su luksuzni kapaciteti uvijek potrebni kako bi podigli ponudu na višu razinu.

Međutim, u Udruženju hotelijera i restoratera (UHR) BiH kažu da na ovom tržištu ima sasvim dovoljno hotela visoke kategorije, iako su po statistici ti objekti bolje popunjeni od onih niže kategorije.

– Veća ponuda u svakom slučaju donosi bolji kvalitet i standard – kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera BiH.

Kategorizacija hotela u BiH vrši se u skladu sa pravilnicima o kategorizaciji za oba entiteta. U Udruženju hotelijera BiH navode da su pravilnici slični u svim zemljama, mada pojedine ugrađuju svoje specifičnosti.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno