Info

U BiH certificirano više od pola državnih šuma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U BiH certificirano više od pola državnih šuma – Više od pola državnih šuma je certificirano, navodi se u Informaciji o koordinaciji i usklađivanju procedura za ispunjavanje međunarodnih obaveza i trgovinskih standarda u vezi sa Uredbom o drvetu Evropskog parlamenta i Vijeća (EU br. 995/2010) o utvrđivanju obaveza privrednih subjekata koji stavljaju u promet drvo i proizvode od drveta koju je usvojilo Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici.

Prema Informaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, šest javnih šumsko-privrednih preduzeća posjeduje FSC FM / COC certifikate, dok su ostala preduzeća  u fazi pripreme za certificiranje šuma ili planiraju ući u ovaj proces.

Certificiranje državnih šuma u BiH evidentno je dovelo do rasta izvoza drvnog sektora koji ostvaruje pozitivni trgovinski bilans i u ukupnom  bh. izvozu učestvuje sa 12 %.

Ovaj sektor izvozno je orijentiran i ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni sa stalnim trendom povećanja izvoza i ubraja se u najznačajnije izvoznike BiH.

U 2016. godini izvoz državnog sektora iznosio je 1.188.865.450 KM, što je za 12,1% više u odnosu na 2015. godinu, a u 2017. godini povećan je za  9,2 % i dosegao je 1.297.918.763 KM.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno