Zločini

U BiH 459 samoubistava

U BiH prošle godine evidentirano je 459 samoubistava, od kojih 230 u Federaciji BiH /FBiH/ i 229 u Republici Srpskoj. U Srpskoj su samoubistvo počinila 182 muškarca i 47 žena, u većini slučajeva starijih od 50 godina.U FBiH su samoubistvo u 180 slučajeva počinili muškarci, a u 50 slučaja žene. 

U Banjaluci je samoubistvo počinilo 79 građana, što je za devet više u odnosu na 2013. godinu, a u 44 slučaja počinjeno je vješanjem. U Istočnom Sarajevu samoubistvo je počinilo 27 lica, od kojih 24 muškarca, a u 14 slučajeva je to bilo vješanjem. Najviše samoubistava – 50 počinjeno je u Tuzlanskom kantonu, zatim slijedi Sarajevski kanton sa više od 30, a najmanje u Bosnaskopodrinjskom, gdje je jedno lice izvršilo samoubistvo.

Prema podacima istražilaca na polju krvnih delikata, većinma suicida u BiH počini se vješanjem, a uzroci su različiti – starost, strah od samoće i bolesti, nervno rastrojstvo u kombinaciji sa siromaštvom, te socijalni status i neizvjesnost. Osnovni uzroci samoubistava kod maloljetnika, kojih godišnje bude više od 20, su nerazumijevanje i sukob sa roditeljima, neusklađeni odnosi u porodici i nesupjeh u školi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem