Info

U BiH 22 paradžemata ne žele biti dio Islamske zajednice

U BiH 22 paradžemata ne žele biti dio Islamske zajednice
U BiH 22 paradžemata ne žele biti dio Islamske zajednice
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U BiH 22 paradžemata ne žele biti dio Islamske zajednice- Predstavnici ovih džemata kažu da su njihova razilaženja sa zvaničnom Islamskom zajednicom zasnovana na različitim tumačenjima islama.

Prošlo je nekoliko mjeseci od kako je istekao rok koji je postavila Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini određenim džematima, odnosno osnovnim organiziranim zajednicama muslimana u Bosni i Hercegovini da se integriraju u strukture Islamske zajednice.

Džemat u Bočinji, u centralnoj Bosni, nije bio u sistemu Islamske zajednice. Nakon što je islamska zajednica postavila rok paradžematima da se integriraju, taj paradžemat bio je jedan od 14 koji je ušao pod njeno okrilje. Kažu kako su to učinili radi očuvanja jedinstva muslimana.

“Ja to smatram dobitkom za Bošnjake u ovom zemlji. Ništa se nije promijenilo ovdje, osim što nam dolazi efendija iz Maglaja, kojeg šalje Medžis islamske zajednica Maglaj. On ovdje predvodi džumu namaz i drži vjersku pouku djeci vikendom”, kaže Enes Imamović, član džemata Bočinja.

‘Nerazumna ponuda’

Predstavnici 22 paradžemata, kao što je Kula u Tuzli, odbili su se priključiti. Kažu da su njihova razilaženja sa zvaničnom Islamskom zajednicom zasnovana na različitim tumačenjima islama, ali također, zamjeraju i bliske veze Islamske zajednice s iranskim šiitima. Ipak, dodaju da su spremni za dijalog.

“Mi smo tu ponudu odbili zato što je bila nerazumna i zato što je postavljala neke nerazumne uslove. Mi i dalje imamo želju da se priključimo Islamskoj zajednici. Međutim, ne možemo se priključiti pod uslovima koji su ponižavajući za nas”, ističe Emir Čajić, član džemata Kula.

“Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je rekao da će paradžemati poput ovog, koji se nisu integrirali u strukture Islamske zajednice, postati sigurnosno pitanje, kojim će se pozabaviti državne institucije Bosne i Hercegovine”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Harun Karčić.

Mektić pojašnjava zbog čega ih smatra sigurnosnom prijetnjom.

“Samom činjenicom da zagovaraju nasilni ekstremizam, da veličaju nasilni ekstremizam, da veličaju terorističke akte i teroristička djela, samom činjenicom da podstrekavaju na radikalizam i ekstremizam, ili da na bilo koji drugi način podstrekavaju na takva djela, to je razlog za brigu. Ali, ja sada ne bih govorio o toj operativnoj sferi”, navodi on.

Islamska zajednica bez komentara

Ti ljudi odbacuju optužbe.

“Ja vjerujem da oni mene prisluškuju 15 godina. Imaju sve dokaze. Da imaju išta protiv mene, već bi nešto uradili po tom pitanju”, ističe Čajić.

Islamska zajednica nije htjela komentirati ovaj slučaj. Kažu da su oni učinili svoj dio posla, a sada je na državnim institucijama da čine svoje. Do tada neke muslimanske zajednice širom Bosne i Hercegovine, poput one u Kuli, nastavit će organizirati svoj vjerski život kako su to i do sada činili.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno