Biznis

U BiH 200 njemačkih kompanija

U BiH 200 njemačkih kompanija
U BiH 200 njemačkih kompanija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U BiH 200 njemačkih kompanija- Direktor Predstavništva njemačkog gospodarstva u Bosni i Hercegovini Gunther Neubert rekao je u novom broju Poslovnih novina da je 2015. za tu organizaciju bila uspješna i dinamična, te da su realizirali veliki broj susreta gospodarstvenika u gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Dodao je da su organizirali i studijska putovanja u Frankfurt, Würzburg, te Darmstadt, u okviru kojih je jedna delegacija bh. stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti imala priliku da se upozna o najnovijim dostignućima i tehnološkim rješenjima, te da na konkretnim primjerima vide njihovu praktičnu primjenu.

Neubert je istakao i posjetu delegacije njemačkih gospodarstvenika iz te oblasti koji su obišli potencijalne partnere u BiH i vodili B2B razgovore u Sarajevu, kao i da je broj članova udruženja Wirtschaftsverein BiH, koje djeluje u okviru Predstavništva njemačkog gospodarstva je u ovoj godini narastao na više od 120.

Najavio je da će u 2016. nastaviti podržavati firme koje se angažiraju u bilateralnim gospodarskim odnosima, raditi na poboljšanju svojih usluga, te na promociji i povećanju broja članova udruženja Wirtschaftsverein BiH.

Već za siječanj, najavio je i prijem za članove i partnere, na kojem će uvodni govor držati dr. Volker Treier, zamjenik glavnog direktora Asocijacije njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) i rukovodiltelj Odjela međunarodnih poslova u AHK.

– Jedan novitet u ovoj godini, kojim želimo podstaći inovativne ideje i promoviranje pozitivnih primjera poslovanja u BiH, jeste dodjela Inovacijske nagrade njemačkog gospodarstva u BiH. Nastavit ćemo svakako raditi na aktivnostima koje imaju za cilj transfer znanja i tehnologija iz oblasti obnovljivih izvora energije između BiH i Njemačke. Nove publikacije, stručni seminari, ekonomski forumi širom BiH i, naravno, naše već tradicionalne aktivnosti za članove poput turnira u malom nogometu ili afterwork susreta, sve to nas očekuje i u sljedećoj godini – rekao je Neubert za Poslovne novine.

Govoreći o ukupnoj ekonomskoj suradnji Njemačke i BiH rekao je da je Njemačka već dugi niz godina jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera BiH, a da je obim vanjskotrgovinske razmjene u porastu i u 2014. je iznosio više od 1,6 milijardi eura.

– Po podacima kojima mi raspolažemo, oko 200 njemačkih kompanija ima svoje firme ili udjele u firmama u BiH i brojni su primjeri uspješnih njemačkih investicija ovdje – rekao je, između ostalog, Neubert.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno