Zenica

U Arnautima održana tribina o proglašenju Parka prirode Babina Tvrkovac

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Eko forum Zenica, uz podršku WWF Adria, realizuje Projekat Ekološka mreža Babina-Tvrtkovac, čiji je cilj otvaranje dijaloga između svih zainteresovanih strana, radi stvaranja što povoljnijih uslova za proglašenje zaštićenog područja prirode na teritoriji Zenice, kao i stvaranje uslova za razvoj lokalnih inicijativa na području mjesnih zajednica koje se nalaze u obuhvatu i u neposrednoj blizini potencijalnog zaštićenog područja prirode.

U srijedu, 12. oktobra 2022. godine,od 17 sati, u prostorijama Mjesne zajednice Arnauti u Zenici održana je javna tribina pod nazivom “Kako podržati lokalne inicijative i razvoj mjesnih zajednica”.

Sudionici tribine su bili Jusuf Arnaut, predsjednik mjesne zajednice Arnauti, Osman Delić, ispred Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, prof. Elvedin Šabanović, Davor Šupuković, ispred udruženja Fojničani, Adela Mehinagić, ispred udruženja poslodavaca Zenica, Adi Habul iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Mirela Kubura, direktorica firme Promelem, kao i mještani iz Arnauta i okolnih mjesta.

Opšti cilj projekta je zaštita najmanje 10 posto teritorije grada Zenice, u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Federacije BiH i pokretanje lokalnih razvojnih inicijativa, koje će doprinijeti poboljšanju uslova života stanovništva i obogaćivanju turističke ponude na ovom području. Trenutno u Zenici nema zaštićenih područja prirode, a uspostava Parka prirode Babina-Tvrtkovac planirana je u strateško-planskim dokumentima Grada Zenice.

Uspostavom zaštićenog područja i povjeravanjem njegovog razvoja odgovarajućoj stručnoj ustanovi na nivou Kantona, bogati biodiverzitet ovog područja biće dugoročno zaštićen, te otvoren prostor za značajniji privredni i turistički razvoj ovih prostora, od čega će najveću korist imati stanovništvo Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj je da se ljudi upoznaju o propisima koji tretiraju zaštićena područja, mogućim uticajima proglašenja zaštićenog područja na život mjesnih zajednica, aktuelnim inicijativama za uspostavu Parka prirode, ali i sa mogućnostima da i sami doprinesu razvoju ovog područja, i to kroz razvoj vlastitih kapaciteta i korištenja potencijala svojih mjesnih zajednica. Nažalost, to nije bio slučaj jučer, jer su najveći protivnici ove inicijative bili mještani koji se bave lovom, prvenstveno zbog nedovoljne informisanosti i ne pružanja prilike učesnicima da argumentovano obrazlože sve pogodnosti koje bi imalo lokalno stanovništvo.

Autor: RADIO ZENITStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno