Info

U akciji pomoći izbjeglicama Sirije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predsjednik HO “Merhamet“ MDD, sa saradnicima, dostavio je interventnu humanitarnu pomoć izbjeglicama iz Sirije i drugih zemalja na graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije.

Na granični prijelaz Bregana dostavila je pomoć u vodi, hrani, slatkišima i sredstvima za higijenu na granični prijelaz Bregana, te je razgovarano sa izbjeglicama o vrsti pomoći koja im je potrebna na njihovom putu ka zemljama Evropske unije.

Delegacija „Merhameta“, u pratnji predstavnika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, posjetila je i izbjegličke punktove na Zagrebačkom velesajmu i nekadašnjem hotelu “Porin“ u Zagrebu, kako bi se upoznala sa stanjem izbjegličkih porodica i njihovim potrebama.

““Merhamet” je prva organizacia iz BiH koja je posjetila izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja u Hrvatskoj. Mi će nastaviti pomagati izbjeglice koje su utočište našle u ovoj, nama susjednoj zemlji”, izjavio je predsjednik “Merhameta” Hajrudin Šahić tokom posjete izbjeglicama na graničnom prijelazu Bregana.

“Merhamet“ je ranije, u dva navrata, dostavio vrijednu humanitarnu pomoć izbjeglicama na dva punkta u Beogradu i sa Muftijstvom beogradskim dogovorio pripremanje svakodnevnih obroka u kuhinji Islamskog centra u Beogradu, što će „Merhamet“ finansirati.

“”Merhamet“, naravno, prati situaciju u Bosni i Hercegovini. Ukoliko izbjeglički talas krene prema našoj zemlji, “Merhamet“ je spreman da, uz pomoć države i donatora, svakodnevno priprema između 500 i 1.000 obroka za izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja. Cilj nam je sačuvati dostojanstvo unesrećenih ljudi. Inače, “Merhamet” je uvezan u koordinacioni tim Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koje će se baviti probemima izbjeglica u BiH ukoliko krenu prema našoj zemlji”, kazao je Šahić.

Udruženje “Pomozi.ba” nastavlja pomagati izbjeglice

Članovi Udruženja „Pomozi.ba“ iz Sarajeva su posjetili Beograd i isporučili dva šlepera robe. Roba je isporučena u „Miksalište“ koje je centralna lokacija za podjelu humanitarne pomoći izbjeglicama iz zemalja Bliskog Istoka. Miksalište se nalazi u neposrednoj blizini parka gdje su ove izbjeglice većinom smještene.

“Isporučili smo 24000 litara vode, jer su u Miksalištu zalihe vode bile pri kraju, te je ona neophodna u ovoj situaciji. Pored toga isporučena je i velika količina keksa, biskvita, deka, kabanica te higijenskih potrebština“, pojasnili su iz “Pomozi.ba“

Kao nastavak akcije pomoći izbjeglicama pod nazivom “Nekada mi, sada oni“, BBI Real Estate je organizaciji Pomozi.ba omogućio prostor na trgu ispred BBI centra za skupljanje potrebnih artikala u periodu od 18. do 23.09.2015, od 10:00-20:00 sata.

Pored spomenute lokacije donacije se mogu donijeti i na adresu dr.Fetaha Bećirbegovića br.8, svakim radnim danom od 09:00-20:00h, subotom od 10:00-18:00h.

Iz organizacije Pomozi.ba preporučuju pelene, vlažne maramice, manje higijenske paketiće, deke, vreće za spavanje, kabanice, kekse-biskvite i vodu.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno