Sudske klupe

U akciji “Delta” osumnjičene 34 osobe, oduzeto oružje, novac, duhan, telefoni…

U akciji “Delta” osumnjičene 34 osobe, oduzeto oružje, novac, duhan, telefoni… – U okviru realizacije operativne akcije “Delta” vrše se pretresi na 29 lokacija širom BiH, a aktivnostima su obuhvaćena 34 osumnjičene osobe.

“U dosadašnjem dijelu su otkriveni i privremeno oduzete mašine za rezanje duhana, rezani duhan, fabrički obrađen duhan, duhan u listu, cigarete bez akciznih markica BiH, mobilni telefoni, oružje, određena količina novca stečenog izvršenjem krivičnih djela, poslovna dokumentacija i pečat jedne firme”, saopćeno je iz SIPA-e.

Meta akcije kodnog naziva “Delta” su osobe osumnjičene da su u dogovoru oformile nezakoniti lanac otkupa, nabave, prerade i proizvodnje cigareta, duhana i duhanskih prerađevina, te djelujući izvan sustava akciznih dadžbina, oštetile budžet Bosne i Hercegovine za višemilionske iznose.

Akcizna davanja za jedan kilogram duhana iznose 121,70 KM, te se nezakonitim prometom ove vrste roba, budžetu Bosne i Hercegovine i svim građanima, nanosi šteta u višemilionskim iznosima, a počinitelji kaznenih djela, stiču velike iznose nezakonite imovinske koristi.

Podsjećamo, pretresi stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari vrše se na ukupno 29 lokacija na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

Osobe koje su predmet istrage, osumnjičene su za karivična djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima nedozvoljenog promet akciznih proizvoda i pranja novca iz Krivičnog zakona BiH.

Izvor: klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem