Biznis

U 309 kontrola na području Federacije BiH otkriveno 40 radnika “na crno”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su 7. decembra na širem području Federacije BiH 309 inspekcijskih nadzora, tzv. akcija, kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

“U kontrolama je otkriveno 40 neprijavljenih radnika, 73 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 12 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa”, navodi se.

Zbog utvrđenih nepravilnosti (zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja) zapečaćeno je 18 objekta i u 105 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama  269.150 KM.

“Porezna uprava poziva sudove da, blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu, izriču sankcije da bi imale brži i veći preventivni učinak. Sankcija koja se brzo izriče, i kad je manja, ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali vaspitni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona. Budite partner Porezne uprave u poštivanju poreznih propisa i smanjenju sive ekonomije”, naglašava se.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti. Stoga se pozivaju porezni obveznici, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone da se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se to što prije urade i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode.

Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno