Info

U 2022. godini u FBiH usvojeno 29 djece, 741 smješteno u ustanovama socijalne zaštite

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U godinu dana u Federaciji BiH usvojeno je 29 djece, u hraniteljskim porodicama bilo je smješteno njih 221, au ustanovama socijalne zaštite 741, pokazuju podaci Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kako su u izjavi za Fenu rekli iz tog ministarstva, riječ je o podacima iz 2022. godine, a trenutno se priprema izvještaj za prošlu godinu.

Usvojena djeca su najčešće bila uzrasta od 0 do 10 godina, dvoje djece od 11 do 14 godina, a jedno uzrasta od 15 do 18 godina.

Upitani su li na području FBiH u posljednjih nekoliko godina bila posvajanja djece iz inostranstva, kažu kako nemaju saznanja o postupcima posvajanja djece stranih državljana u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju hraniteljstvo, u 2022. godini zabilježeno je 316 hraniteljskih porodica, a 221 dijete bilo je smješteno u takvu porodicu.

Najviše ih je bilo u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Sarajevskom kantonu.

Smještaj u hraniteljskoj porodici reguliran je Zakonom o hraniteljstvu koji je primijenjen od marta 2018. godine. Predmetni Zakon je zasnovan na ostvarivanju najboljeg interesa djeteta, odnosno Konvencije o pravima djeteta, ističu iz Ministarstva.

U ustanovama socijalne zaštite na području FBiH, prema podacima Ministarstva, smješteno je 741 dijete, i to najviše u Sarajevskom, Tuzlanskom i Srednjebosankom kantonu.

Smještaj u ustanovi socijalne zaštite mogu ostvariti djeca i odrasle osobe kojima je potrebna stalna briga i pomoć u zadovoljavanju njihovih životnih potreba, a ne mogu se ostvariti u vlastitoj ili drugoj porodici ili na drugi način.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno