Ljudi

TV voditeljica Amina Hodžić: Kod porodice u Zenici se najviše punim pozitivnom energijom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

TV voditeljica Amina Hodžić: Kod porodice u Zenici se najviše punim pozitivnom energijom – Naša sugrađanka, popularno TV lice, voditeljica Federalne TV Amina Hodžić bila je sagovornica Goražde Portala – prenosimo pitanja i odgovore iz ovog razgovora, uz prateće fotografije sa linka

Prije svega, odkud u novinarstvu, zbog čega baš ta profesija, koji je prvi medij u kojem ste počeli sticati novinarsku praksu i je li televizija jedini medij u kojem želite raditi?

Pred kraj srednjoškolskog obrazovanja, organizovali smo oproštajnu priredbu koju sam, od svih srednjoškolaca, sasvim slučajno ja vodila. Tada sam odlučila čime ću se baviti u životu. Iako danas od komšinica saznajem da sam se kao dijete igrala televizije i glumila voditeljicu vijesti, i dalje smatram da je priredba bila prijelomni trenutak. Roditelji se nisu radovali mom izboru, posebno jer sam insistirala na odlasku u Sarajevo i Fakultet političkih nauka, zbog studija žurnalistike. Jedan od razloga bile su i finansije. Od svog sna nisam odustala. Tada počinje sa radom nova televizija, Face TV, na čiji konkurs za novinare se prijavljujem. Ubrzo su me pozvali da radim, i tako cijeli ljetni raspust provodim u Sarajevu, učeći osnove televizije. Upisujem žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka i ostajem u Sarajevu.

Početak novinarstva jeste štampa, koju cijenim i rado čitam,  kao i sve kolege novinare, ali televizija daje sliku, informacije istog momenta, adrenalin i sve to jako brzo nestaje, tako da mi je trenutno ovaj oblik novinarskog rada zanimljiviji. Ipak, nikad ne reci nikad!

Koliko imate vremena da pratiti tiskano novinarstvo, volite li čitati komentare i kolumne i ko su novinari čiji rad cjenite?

Bilo bi idelano novine čitati uz jutarnju kafu, ali obaveze nas nekada natjeraju da dnevne novine čitam uveče. U eri modernih tehnologija, novinske priče su već viđene na TV-u ili pročitane na portalu. Ipak, papir je papir i pisana riječ je trajna, pa je uvijek zanimljivo čitati proširenu, tematizovanu informaciju ili vijest koju sam već vidjela u kraćoj formi i moram priznati da se novinari koji rade u printu detaljnije posvećuju obradi vijesti. Nerijetko, krucijalne vijesti prođu kao dio lanca, a kolumnisti poput Vildane Selimbegović, često je tu i Gordana Katana, detaljno i retrospektivno ukazuju na bitnost datog događaja, te ukazuju na odgovornost javne vlasti. Katana i Selimbegović  pokazuju moć pisane riječi, ali i pozivaju na građansku odgovornost. One su tu da pojasne prosječnom recipijentu događanja  kojima često i novinarski profesionalci ne pristupaju odgovorno.

Ljepota unutarnja i vanjska je nešto što vas krasi. Jeste li imali pobuda za neki photo shooting, modeling, je li vam to nešto što plijeni pažnju?

U ovom poslu fizički izgled je mnogo bitan, i vrlo je važno da se žena osjeća dobro u svom tijelu. Nezadovoljstvo i sujeta mnogo utječu na posao, posebno kada radite sa mnogo žena, što je slučaj na televiziji. Moramo konstantno raditi na sebi, na svom obrazovanju, na izgledu i na međuljudskim odnosima. Ako i kada govorimo o  unutrašnjoj ljepoti, s tim se rodite, to je kućni odgoj, karakter. Ne treba zaboraviti i da je ljepota u oku posmatrača. Zapravo to je unutrašnja harmonija, smirenost duše i lično zadovoljstvo. Unikatnost je zapravo najbolji oblik ljepote. Biti svoja, daleko od mainstream ponašanja, odbacivati predrasude i stereotipe. Stereotipi su najveći ljudski neprijatelji. Čovjek je veliki  i njegova ljepota je velika onoliko koliko se razlikujemo od drugih, koliko smo drugačiji, na koncu, koliko smo svoji. Lični moral i etika stvaraju neospornu auru, odnosno karizmu. Ta karizma je ustvari najveći kompliment za svakog voditelja. Sto se modelinga tiče, ponuda je bilo, ali nije to profesija kojom se želim baviti.

Imate sjajnu vitku liniju, kako je održavate, bavite li se rekreativno nekim sportom i koliko polažete vremena na ishranu.

Zdravlje ulazi na usta. Pažljivo biram sta jedem. Trudim se da to budu organski proizvodi, nikada brza hrana, ne konzumiram alkohol, čak sam prestala i cigarete konzumirati. Dakle zdrava ishrana i trening će sigurno rezultirati vitkom linijom. Savjeti su individualni, tako svi moramo dobro poznavati svoj organizam i ishranu prilagoditi poslu koji radimo.

Kako provodite slobodno vrijeme?

Nemam mnogo slobodnog vremena. Trenutno sam na master studiju na Fakultetu politickih nauka u Sarajevu i cijenim da je obrazovanje jako bitno. Naredni cilj mi je titula magistra, i slobodno vrijeme mi je posvećeno tome. Uvijek pokušavam teoriju dokazati ili osporiti u praksi, razgovarati sa prijateljima o fakultetu, o našim percepijama djela pojedinih autora. Ostatak slobodnog vremena provodim kod porodice u Zenici, gdje se najviše punim pozitivnom energijom. Oni mi daju nevjerovatnu snagu za sva iskušenja sa kojima se suočavamo. I naravno, kad stignem, onda idem na terapiju pozitivne energije kod svog prijatelja Slađana Tomića.

Ko su Vam uzori?

Da bih nekog cijenila profesionalno, moram prije svega tu osobu cijeniti kao čovjeka. Dakle samo dobar čovjek može biti dobar novinar i dobar voditelj! U tom smislu, skoro svi su me uzori koje sam imala razočarali, nestala je iluzija. U životu sam sve postigla i napravila potpuno sama, i ponosna sam na to. Tako da idem samo vlastitim stopama!  Ako moram nekoga izdvojiti, onda je to Goran Milić, koji je zaista divan čovjek, kao i Adnan Rondić koji me također oduševio. Posebno mjesto ipak ide Slavku Ćuruviji, čovjeku pred čijim se imenom treba pokloniti. On je simbol otpora, novinarske odvažnosti i hrabrosti. Ujedno, njegova smrt je i odraz duboko kriminalizovanog društva. Balkanskog društva.

U budućnosti šta planirate? Federalna TV ili možda neki drugi medij, informativa ili nešto drugo?

Planova imam mnogo, Bogu sam zahvalna na svemu do sad. Sve planove upravo i prepuštam višoj sili, i u tom smislu sam svjesna da nijedan čovjek nema mogućnost i ne može odlučivati o mojoj karijeri! Ta činjenica mnogo olakšava mojim ambicijama!

Objavljeno na: GoraždePortal



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno