Posuđeno

TV prava: Nakon konkursa za reprezentaciju, zašto se isti princip ne bi primijenio za PLBiH?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

TV prava: Nakon konkursa za reprezentaciju, zašto se isti princip ne bi primijenio za PLBiH? Nogometni savez BiH jučer je objavio Javni poziv za otkup medijskih prava za direktne prijenose televizijskog signala prijateljskih utakmica muške A reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine.

Princip je jednostavan – prava na ekskluzivna medijska prava dobija najbolja ponuda, s tim da ponuđač mora ispunjavati nekoliko osnovnih uvjeta (naprimjer, da osigura prijenos signala utakmica u HD formatu).

Ovaj konkurs dobar je povod da se pozabavimo temom koja uključuje dva pomenuta elementa – TV prava i Nogometni savez BiH.

Nije tajna da veliki broj ljubitelja nogometa u BiH nije zadovoljan činjenicom da utakmice domaćeg prvenstva mogu gledati samo na jednoj platformi, koja čak nije vidljiva na području cijele države. Istina, po jednu utakmicu sedmično prenosi i BHT1, ali uglavnom je riječ o duelima ekipa koje imaju malu gledanost.

Statistika je jasna – najgledanije ekipe poput Željezničara i Sarajeva su najmanje, da ne kažemo nikako (jedna utakmica Željezničara je bila ove sezone u prijenosu na BHT1), zastupljene u programu državne televizije.

Ugovor s BH Telecomom, koji će biti na snazi i iduće sezone, također je čist kao suza. Domaći telekom operater, stoga, ima potpuno pravo ekskluzivni sadržaj emitovati isključivo na svojoj platformi (Moja TV).

Televizijska prava na utakmice Premijer lige BiH kompanija BH Telecom je ostvarila kao generalni sponzor takmičenja koji izdvaja milionski iznos u tu svrhu. Međutim, nije bilo javnog poziva, poput ovoga pomenutog na početku teksta.

Konkurs je, istina, raspisao sam BH Telecom i ponudio mogućnost otkupa prava na neke utakmice. Ipak, to nije rješenje koje bi zadovoljilo većinu nogometnih fanova u našoj zemlji iz jednog prostog razloga – nijedan derbi meč nije u ponuđenim opcijama. Više od 90 posto utakmica Sarajeva i Željezničara, naprimjer, i dalje možete isključivo gledati na Mojoj TV. Ko nema taj paket, a nema ga dobar dio stanovništva, neće ni gledati najzanimljivije susrete domaćeg prvenstva.

Ipak, sve je, ponavljamo, čisto. Pa u čemu je onda problem? Našoj ligi pada popularnost, sve manje se nogometni zaljubljenici zanimaju za zbivanja u PLBiH. Tu je još jedan problem.

“Pitanje je koliko mi dovoljno promovišemo naše fudbalere. Navest ću primjer iz Crne Gore. Njihovo prvenstvo prenosi regionalna TV mreža, njihovi igrači su vidljiviji, tako da sada imate situaciju da je nekoliko crnogorskih fudbalera direktno iz domaće lige otišlo u italijansku Seriju A. Naše domaće prvenstvo prenosi TV mreža koja nije vidljiva ni na cijelom području BiH, a kamoli regiona”,svojevremeno je u intervjuu za SCsport.ba naglasio Aldin Đidić, potpredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH.

Dakle, pate svi. Navijači i fudbaleri, a istovremeno i pada interes za Premijer ligom BiH koja će, ukoliko se ova tendencija nastavi, biti zanimljiva samo učesnicima i članovima njihovih užih porodica.

Gdje je rješenje? Možda upravo u konkursu. Stavke iz nedavnog javnog poziva NSBiH koji se tiče TV prava za utakmice reprezentacije, uz uvjete o HD formatu i ostale detalje, dovoljno je pretočiti u konkurs za susrete domaćeg prvenstva. Ali, da u ponudi budu sve utakmice, uključujući i one najzanimljivije.

To može učiniti i BH Telecom. Ponuditi i neekskluzivna prava – dakle, da Moja TV i dalje zadrži prijenose većine mečeva, ali da te utakmice može prenositi i televizijska mreža koja ponudi najbolje finansijske i sve ostale uvjete.

Konačni cilj je da sve utakmice PLBiH budu pristupačne svima u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, bez uvjeta o promjeni operatera. Da budu pristupačne, kao i susreti crnogorske lige, u Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Podgorici,… Što da ne? Jeste li znali da se, recimo, prenose apsolutno sve utakmice makedonske lige u HD formatu i da će uskoro biti vidljive u većini zemalja regiona?

Na koncu, bilo bi i dobro konačno poništiti jedan paradoks. Utakmice Premiershipa ili Serije A zastupljenije su u daleko više domaćinstava u BiH, nego susreti našeg državnog prvenstva. Uz tako siromašnu televizijsku “vidljivosti” bh. nogometa, kao da ne živimo u vlastitoj državi…

Dino Pajo/SportCentar



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno