Sudske klupe

Tužilaštvo ZDK: Nova istraga protiv gradonačelnika Kasumovića i drugih zbog nalaza federalnih revizora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona potvrdilo je da vodi novu istragu protiv gradonačelnika Fuada Kasumovića i drugih osoba na osnovu izvještaja federalnih revizora o poslovanju Grada Zenica u 2018. godini.

U aktu kojeg objavljujemo, Tužilaštvo potvrđuje da je djelovalo na osnovu prijava “udruženja građana”, ali i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) i, što je posebno zanimljivo, Federalne uprave policije (FUP). Navodi se da je sastavni dio prijave i sam izvještaj revizora koji je javno dostupan na OVOM LINKU.

– Tužiteljstvo postupa u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ZDK, kojem je izdat nalog za poduzimanje odgovarajućih mjera i radnji u cilju provjere navoda iz prijava i donošenja tužilačke odluke, stoji u aktu koji nam je upućen.

Podsjećamo, u Revizorskom izvještaja za 2018. godinu, je utvrđeno pogodovanje prema nekoliko firmi i značajno povećanje ugovorenih poslova putem aneksa kao i isplate koje su višestruko veće od dobijenih poslova na javnim pozivima.

U odgovoru iz Tužilaštva nisu navedene “ostale osobe”, pravna ili fizička lica protiv kojih se provode provjere.

Izdvaja se firma Špic beton, čiji vlasnik se na društvenim mrežama dovodi u direktnu prijateljsku vezu sa gradonačelnikom, ali rodbinske veze s jednim gradskom vijećnikom, koji pripada vladajućoj stranci u GV.

Iz Tužilaštva nisu saopćeni detalji, pa nije poznato da li je predmet istrage samo pogodovanje i aranžmani koji su navodno “napuhani” i do milion KM, ili su predmet istrage svi sporni “momenti” koje navode federalni revizori u Izvještaju za 2018.

Podsjećamo, tužilačka odluka i oficijelno provođenje istrage su osnov sumnje i prva “stepenica” u krivičnom procesu, nakon koje se, kad i ako se utvrdi osnovana sumnja, ide u eventualnu pripremu, podizanje i potvrđivanje optužnice. Ovo tužilaštvo već je podiglo, a Kantonalni sud Zenica potvrdio optužnicu protiv gradonačelnika Kasumovića i još deset osoba zbog nezakjonitih i nedozvoljenih radnji u slučaju Zenicatrans.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno