Sudske klupe

Tužilaštvo tvrdi da Aida Halać dobijala novac za kampanju i ušla u Gradsko vijeće Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Sudu Bosne i Hercegovine u toku je ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenim za organizovani kriminal u vezi sa pranjem novca.

Riječ je o predmetu „Black Tie 2“ u kojem su prikupljeni dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Europol.

Pritvor je predložen za 18 osoba i to za Adnana Smjalovića, Sančeza Jukića, Aidu Halać, Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Elmira Sarića, Smaila Šikala, Mustafu Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića, Adina Ćatića, Emira Druškića, Seada Preljevića, Davora Curla, Gordana Memiju i Edina Kačara.

Tužilac Tužilaštva BiH Sanjin Kulenović obrazlažući svoj prijedlog za određivanje pritvora podsjetio je Sud BiH da je jučer provedena međunarodna akcija protiv organiziranog kriminala, odnosno organizirane kriminalne grupe koja je, prema njegovim riječima, faktički djelovala na skoro svim kontinentima.

On je kazao da je ova grupa djelovala u BiH, Holandiji, Južnoj Americi, Africi…

Kako je istakao tužilac Kulenović, cilj kriminalne grupe bile su nelegalne radnje pranja ogromnih količina novca koje su dolazile od narkokartela Tito i Dino kojeg vodi Edin Gačanin. Prema riječima tužioca, grupu su faktički organizirali Gačanin i Adnan Smajlović (koji je inače kazao da je vlasnik pizzerije Dvor na Marindvoru u Sarajevu) te da su oni i donosili konačne odluke, dok su ostali bili izvršioci naređenja koja su stizala.

Tužilac Kulenović istakao je da su osumnjičeni koristili Sky aplikaciju za svoje dogovore, kao i da su, po nalogu Gačanina, radili na programiranju nove aplikacije za komuniciranje koja bi zamijenila Sky. On je kazao da je Gačanin osiguravao novac kroz dvije, kako je kazao, kase, kojima je rukovodio Smajlović na cilj je bio oprati novac, odnosno ubaciti ga u legalne tokove kroz pravna lica, odnosno razne firme. Tako je navedeno da je Gačanin poslao 500.000 KM, a da je Smajlović taj novac raspoređivao osumnjičenima koji su ga onda na razne načine ubacivali u legalne tokove.

Tužilac je kazao da su pojedini osumnjičeni dobivali iznose od 25.000, 50.000, 10.000… za razne svrhe. Naveo je da je Gačanin izdao nalog da se plate ispiti za upravljanje helikopterima kojim bi njega vozali.

“Da li je brat ljut zbog toga”

Novac je, prema navodima Tužilaštva, dobila Aida Halać iz Zenice koja je vlasnica teretane, a radi i u Kantonalnoj bolnici Zenica. Ona je dobivala iznose za renoviranje teretane, kao i za polaganje tog ispita u Beogradu, a tužilac je istakao detalj iz Sky prepiske u kojem se navodi da su za jedan dan u Beogradu potrošili 15.000 KM te da Halać pita Smajlovića “Da li je brat ljut zbog toga”, te da on odgovara da nije.

Tužilac Kulenović je, između ostalog, naveo da je Gačanin angažirao Boška Jerkovića da nađe način da napravi novu aplikaciju za komunikaciju te da se zbog toga išlo u Južnu Afriku. Govoreći o osumnjičenima Gordanu Memiji, Seadu Preljeviću, Erminu Alameroviću, te FUP-ovcima Dženisu Kadriću, Emiru Druškiću te Adinu Ćatiću i Senadu Kadiću istakao je da su oni 2016. godine organizirali dolazak Gačanina u Sarajevo te da je novac za tu svrhu dobio Memija, kako bi rezervirao hotel i iznajmio automobile. FUP-ovci su dobili novac zbog praćenja Gačanina, a vođa kartela navodno se htio odužiti i kupovinom uniformi za FUP, što je bila prilika i za pranje novca pa je tužilac kazao da je Memiji novac dat u ugostiteljskom objektu Hill i to u iznosu od 320.000 eura.

Uniforme je preko svoje firme kupio Alamerović te je tako navodno napravljen krug pranja para. Što se tiče v. d. direktora FUP-a Vahidina Munjića, tužilac je kazao da se on sumnjiči zato što je propustio da provede internu istragu o pripadnicima FUP-a koji su čuvali Gačanina, kao i zbog toga što im je omogućio da nastave raditi u FUP-u, iako su izgubili sigurnosnu dozvolu. Govoreći o komandantu Specijalne jedinice FUP-a Mustafi Selmanoviću, tužilac je kazao da se njega sumnjiči da je omogućio četvorici pripadnika FUP-a da odsustvuju s posla kako bi čuvali Gačanina, iako je navodno znao da se radi o sigurnosno interesantnoj osobi te da je zbog toga nagrađen određenom količinom novca, kao i skupocjenim satom.

Zanimljivo je da je tužilac kazao da je među osumnjičenima i uposlenik OSA-e Edin Kočar koji je Gačaninu i ovoj grupi omogućio uvid u povjerljive podatke o kriminalnim grupama, koje su prijetnja sigurnosti BiH. Posebno je bilo zanimljivo što je tužilac naveo da je Gačanin, zajedno sa ovom grupom, bio zainteresiran za političku situaciju u BiH i za načine putem kojih bi mogao preuzeti kontrolu, kako je kazao, nad državom.

U tom kontekstu, tužilac je naveo i Sky prepisku između Harisa Behrama, inače člana SDA, i Dženisa Kadrića. Njih dvojica su raspravljali o finansiranju političkih kampanja i formiranju udruženja građana na nivou BiH u koje bi se mogla upumpavati velika količina novca kojim bi se, između ostalog, finansirale kampanje nekih političkih stranaka. U tom kontekstu tužilac Kulenović je spomenuo da se u prepisci navodi da je Kadrić kazao kako bi predsjednik NIP-a Elmedin Konaković trebao doći u Dubai, kako bi se razgovaralo o tome, ali da su oni svakako spremni formirati i svoju stranku u koju će ulagati novac kako bi preuzeli kontrolu nad državom.

Šta je s dokazima

Kao primjer finansiranja kampanje tužilac je naveo kako je osumnjičena Aida Halać dobijala novac za svoju političku kampanju te da je na kraju ušla u Gradsko vijeće Grada Zenice.

U sudnici je bio i osumnjičeni Smail Šikalo koji je kazao da je nezaposlen, ali je tužilac pročitao Sky prepisku u kojoj on obavještava Smajlovića da mu je ostalo još 1.700 eura koje troši na kiriju i hranu i da će se javiti kada mu zatreba još novca. Međutim, ove poruke slao je iz Perua.

Ročište je još u toku, odbrane su počele sa svojim izlaganjima, a, prema svemu sudeći, njihova intencija će biti da ukažu na paušalne tvrdnje Tužilaštva BiH, jer niti jedna opisana radnja nije potkrijepljena materijalnim dokazima niti ima svoj epilog u smislu gdje je novac, gdje su pokloni i da li su neke od opisanih radnji uopće ikada realizirane.

Izvor: RAPORTStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno