Sudske klupe

Tužilaštvo potvrdilo: obustavljena istraga protiv v.d. direktorice ZZO ZDK Mirzete Subašić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilaštvo potvrdilo: obustavljena istraga protiv v.d. direktorice ZZO ZDK Mirzete Subašić – Vlada Zeničko dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva zdravstva, je na posljednjoj, 61. sjednici krajem prošle sedmice donijela odluku o imenovanju Mirzete Subašić za vršioca dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja, privremeno do okončanja postupka po oglasu.

Imenovanje se odnosi najduže na period od tri  mjeseca. Na ovoj poziciji proteklih nekoliko mjeseci je bio Dževad Hamzić.  Prema informacijama iz Vlade, novog direktora ZZO ZDK predlaže SBB. Subašić je bivša direktorica ove institucije, koja je smijenjena prije nekoliko godina, kako je navedeno tada, jer je “iza svog mandata ostavila ukupan akumulirani deficit od skoro 23 miliona maraka”.

Zanimljivo da su kantonalni i federalni revizorski izvještaji za vrijeme direktorovanja Mirzete Subašić bili pozitivni, ili bar s rezervom, a ne negativni. Samo u 2011.oj godini revizijom je utvrđen deficit od oko 9,7 milina maraka. Revizija koja je urađena za 2011.godinu utvrdila je mnoge nepravilnosti, pa čak i elemente zloupotrebe položaja.
Tužilaštvo ZDK je potom pokrenulo istragu protiv Mirzete Subašić, tada kadar Stranke za BiH, a potom SDA, zbog sumnje na zloupotrebu položaja i ovlasti po nekoliko tačaka. Ona je nakon direktorovanja bila imenovana za pomoćnika, ali ju je UO kojim je tada predsjedavao Naidin Ahmetspahić (SDA), smijenio sa tog mjesta nakon revizije.
Na upit Tužilaštvu ZDK da li se još protiv Mirzete Subašić voi iistraga i u kojoj je fazi taj proces, iz KT ZDK je Zenicablog dobio odgovor, koji prenosimo u cijelosti:

U vezi sa Vašim upitom obavještavamo Vas da je Kantonalno tužilaštvo/tužiteljstvo ZDK donijelo Naredbu o obustavi istrage protiv Mirzete Subašić jer nema dovoljno dokaza da je osumnjičena Subašić Mirzeta počinila krivično djelo iz člana 383. stav 2.u vezi stava 1. KZ F BiH. 

…stoji u odgovoru kojeg u ime Tužilaštva potpisuje Stručni saradnik za odnose s javnošću Mirna Poljac

 Vlada ZDK sad je pred izborom novog Upravnog odbora ZZO ZDK, a onda i konačnog završetka procedure izbora direktora ZZO.

foto: visoko.co.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno