Sudske klupe

Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora za troje uhapšenih u akciji “Black Tie 2”, među njima i Aida Halać

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) traži produženje pritvora za Adnana Smajlovića, Aida Halać i Sancheza Jukića koji su uhapšeni u okviru akcije “Black Tie 2”, potvrđeno je za Klix.ba.

Iz Tužilaštva BiH traže da im se pritvor produži za još dva mjeseca.

“Postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za produženje mjere pritvora za troje osumnjičenih lišenih slobode u akciji kodnog naziva ‘Black Tie 2’, za još dva mjeseca”, kazali su za Klix.ba.

Smajlović, Jukić i Halać se sumnjiče da su dobrovoljno pristupili i postali članovi Grupe za organizovani kriminal kojom rukovodi Edin Gačanin na način da su, posredstvom njemu pouzdanih i odanih lica, prvenstveno rodbinskih veza, vrbovani, znajući o kakvoj se grupi radi i čime se bavi, gdje su imali unaprijed određene planirane uloge i zadatke.

Adnan Smajlović se tereti da je početkom mjeseca augusta 2020. godine u BiH primio, držao i raspolagao novcem za koji je znao da je pribavljen počinjenjem krivičnog djela Edina Gačanina, koji se nalazio u Dubaiju, i narko kartela “Tito i Dino” u inostranstvu od proizvodnje i trgovine teškim opojnim drogama.

Uloga Sancheza Jukića u okviru grupe bila je, prema navodima Tužilaštva, prvenstveno nabavljanje te međunarodni promet i preprodaja narkotičkih sredstava, najčešće opojne droge kokain, u većim količinama od po nekoliko stotina kilograma ili čak nekoliko tona.

Aida Halać je od ovog novca za kampanju na izborima za Gradsko vijeće Zenica dobila 2.500 eura.

Tužilaštvo BiH je razotkrilo da je u Sky komunikacijama Edin Gačanin naglasio koliko je “važno da Aida postane prvi ženski gradonačelnik”.

Osim njih troje, članovi krim-grupe su navodno bili Dženis Kadrić, Boško Jerković, Ibro Miladin, Dražen Čobović, Adna Helić, Tarik Zulović, Haris Bahram, Nedžad Suljević, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Husmir Gabeljić, Fatih Kol, Almir Serdarević i Suvad Sačić.

Autor: klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno