Sudske klupe

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Zeničanina Edina Podgore za terorizam

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužiteljica iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigla je optužnicu protiv Edina Podgore, rođenog 1973. godine u Zenici, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 18. aprila ove godine, s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih ustavnih i društvenih struktura BiH, putem društvenih mreža emitirao video-snimak, u trajanju od nekoliko minuta, u kojem je uz korištenje hladnog oružja, upućivao prijetnje napadom na živote i fizički integritet osoba, poruke antisemitskog sadržaja i prijetnje napadom na život osoba koje je nazivao “kjafirima” (nevjernicima), navodeći da će izvesti napad koji će prenositi uživo.

Nakon emitiranja video-sadržaja, koji je od korisnika društvenih mreža pregledan više stotina puta, optuženi je lociran i lišen slobode na području Zenice, od policijskih djelatnika SIPA BiH, te je izvršen pretres objekata i prostorija koje je koristio.

Optuženi se tereti da je u cilju ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih ustavnih i društvenih struktura BiH, počinio teroristički čin prijetnjom da će napasti na život osoba koji može prouzrokovati njihovu smrt i napasti fizički integritet osoba, čime je počinio kazneno djelo terorizam.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno