Info

Tužilaštvo BiH: Brojni osumnjičeni za ratne zločine van države

Brojni osumnjičeni za ratne zločine van države
Brojni osumnjičeni za ratne zločine van države
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilaštvo BiH: Brojni osumnjičeni za ratne zločine van države- U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine otvoren je velik broj slučajeva ratnih zločina čiji su počinioci izvan te zemlje, a problem u njihovom procesuiranju je nedostatak regionalne saradnje, ocjena je glavne bosanskohercegovačke tužiteljice Gordane Tadić, koju je u utorak prenijela i glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Sergeu Brammertzu.

Tadić i Brammertz sastali su se u Sarajevu, gdje je glavni haški tužilac boravio u sklopu redovne posjete i čiji je cilj priprema izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o saradnji s državama regije.

Nakon sastanka, održanog iza zatvorenih vrata, iz Tužilaštva BiH saopšteno je kako je na dnevnom redu bila rasprava o procesuiranju i rješavanju predmeta ratnih zločina.

Veliki broj slučajeva

Tužiteljica Tadić prenijela je Brammertzu kako su u državnom tužilaštvu BiH otvorili veliki broj takvih predmeta koji su u različitim fazama obrade. Sve to provodi se u skladu sa državnom strategijom rada na predmetima ratnih zločina.

“Tadić je istakla kako postoje poteškoće u procesuiranju određenih predmeta zbog otežane regionalne saradnje, kada je riječ o osumnjičenima i optuženima, koji se nalaze izvan BiH. Tužilaštvo BiH poduzima intenzivne napore da u suradnji s tužiteljstvima u regiji dođe do procesuiranja tih predmeta”, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je kako je Brammertz podržao takva nastojanja.

Tadić i Brammertz dogovorili su nastavak intenzivne saradnje Tužilaštva BiH i haškog tužilaštva s ciljem borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina i osiguranja pravde za žrtve.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno