Građane su tužilaštva slala na optuženičke klupe po raznim osnovama, pa su neki optuženi za teška krivična djela, kao što su ubistva, dok su se drugi, primjera radi, o zakon ogriješili za volanom.

Sve to se zaključuje iz godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća(VSTV) BiH za 2020. godinu.

– Tokom te godine u tužilaštvima je bilo 16.755 istraga u radu posmatrano po predmetima protiv 23.751 osobe. U odnosu na 2019. godinu doneseno je manje naredbi o sprovođenju istrage, te je ukupan broj istraga u radu manji za 2.258 ili 11,9 odsto – naveli su iz VSTV BiH.

Kako se u izvještaju dodaje, tokom prošle godine riješeno je ukupno 12.910 istraga protiv 16.023 lica.

– Najviše istraga riješeno je podizanjem optužnice, odnosno 75 odsto. Značajan broj istraga je riješen i naredbom o obustavi istrage, odnosno na taj način je riješeno 24 odsto istraga – naveli su iz VSTV-a.

Banjalučki advokat Mirko Dabić ističe da je više faktora moglo uticati na to da je prošle godine smanjen broj podignutih optužnica u odnosu na godinu ranije.

– Manji broj optuženja može biti i zbog vanredne situacije koju smo imali, ali je moguće da je bilo i manje djela u odnosu na godinu ranije – rekao je Dabić.

Prema podacima Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, prošle godine podigli su 986 optužnica protiv 1.100 lica.

– Donesene su i 993 naredbe o obustavi istrage protiv 1.155 lica”, naveli su iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Kada je riječ o prošlogodišnjem radu sudova, oni su, postupajući po podignutim optužnicama, donijeli 9.051 ili 93 odsto osuđujućih presuda kojima su osudili 10.538 ljudi.

– U 606 predmeta ili šest odsto su donesene oslobađajuće presude. Odbijajuće presude su donesene u 135 predmeta od ukupno donesenih presuda – naveli su iz VSTV BiH.

U toj godini, u 64 odsto osuđujućih presuda izrečene su uslovne presude, u 22 odsto izrečena je zatvorska kazna i u 14 odsto osuđujućih presuda izrečena je novčana kazna.

– Na taj način je za jedan posto smanjen procenat osuđujućih presuda sa izrečenom uslovnom presudom, dok je broj osuđujućih presuda sa izrečenom kaznom zatvora povećan za jedan posto – naveli su iz VSTV BiH.