Sudske klupe

Tutmić rekao da ne razumije optužnicu i zašto ga nazivaju teroristom

Mehmed Tutmić
Mehmed Tutmić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tutmić rekao da ne razumije optužnicu i zašto ga nazivaju teroristom – Suđenje Mehmedu Tutmiću za ratovanje u Siriji počelo je pred Državnim sudom čitanjem optužnice te uvodnim riječima stranaka u postupku.

Prema optužnici koju je pročitala tužiteljica Merisa Nurkić, Tutmić je 17. jula 2013. godine vozilom preko Srbije došao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države. Tutmić se sa stranog ratišta u BiH vratio 11. augusta 2014. godine, a optužnica ga tereti da je postao pripadnik Islamske države i pružao pomoć toj terorističkoj grupi.

“Tužilaštvo će dokazati da je Tutmić počinio djelo na način kako je to navedeno u optužnici, saslušanjem svjedoka, vještaka i materijalnom dokumentacijom. S obzirom na to da je optuženi bio u bjekstvu, Tužilaštvo BiH je došlo i do novih dokaza koji će biti provedeni u sudnici”, dodala je u uvodnoj riječi tužiteljica Nurkić.

Tutmićev branilac Kenan Ademović je u uvodnom izlaganju naglasio kako će Odbrana dokazati da optuženi 17. jula 2013. godine nije vozilom preko Srbije otputovao u Tursku, kako tvrdi Optužba, za šta će predočiti dokaze.

Tutmić je zbog nepoštivanja suda najprije upozoren, a potom udaljen iz sudnice, s obzirom da nije želio ustati prilikom ulaska Sudskog vijeća i obraćanja vijeću, ali je u sudnicu vraćen kako bi se provjerili njegovi lični podaci iz optužnice.

Nakon vraćanja u sudnicu, Tutmić je rekao da se ranije izjasnio zašto ne ustaje, te dodao da mu se sudi samo jer je musliman. Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika pojasnio je optuženom da mu se ne sudi zato što je musliman, već zbog pridruživanja terorističkoj grupi, kako stoji u optužnici, na šta je Tutmić odgovorio: “To je neko izmislio”.

Na upit da li je razumio optužnicu, Tutmić je odgovorio da ne razumije i da mu nije jasno zašto se povezuje sa terorizmom.

“Ko je to terorisan, ko je ovdje terorista, ko je žrtva. Taj pojam me vrijeđa, duboko me vrijeđa. Svaki dan potoci krvi teku zbog terorizma… Uvrijeđen sam što piše da sam pripadnik takozvane selefijske zajednice”, naveo je Tutmić.

Tutmić je, prema navodima Tužilaštva, bio u bjekstvu oko godinu i po, a policija ga je nedavno locirala i uhapsila u okolini Zenice.

Nastavak suđenja je planiran za 26. decembar – prenosi BIRN.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno