Zenica

Tursko-bosanska delegacija u sjedištu MUP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U povodu Međunarodnog dana djeteta – 23. aprila, Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona posjetila je visoka tursko-bosanska delegacija sastavljena od predstavnika Ambasade Republike Turske u BiH, Turske vojne misije u BiH, Asocijacije Mostovi prijateljstva i Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“, u čijoj organizaciji će se održati centralna svečanost obilježavanja ovog značajnog datuma u Bosni i Hercegovini.

Na prigodnom sastanku koji je održan tom prilikom gosti su informisali policijskog komesara Semira Šuta da će se centralna svečanost ove godine održati u glavnom gradu našeg kantona Zenici, u dvorani „Gradska arena“, gdje se očekuje dolazak preko 6.000 učenika, studenata i gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine. Toga dana, kao i prethodnih godina, za djecu će biti organizovani mnogobrojni zabavno-edukativni sadržaji.

Kako je prezentirano od strane članova turske delegacije, u ovom slučaju radi se o tradicionalnom i veoma važnom prazniku u Republici Turskoj. Na ovaj dan 1920. godine osnivač moderne Republike Turske, Mustafa Kemal Ataturk, na Narodnoj skupštini poklonio je zemlju djeci. Od tada sva djeca Turske širom svijeta obilježavaju ovaj dan. Dan djeteta se organizuje u cilju širenja bratstva, ljubavi i prijateljstva među djecom i pružanja doprinosa u izgradnji svijeta u kojem će svako živjeti u miru.
U Bosni i Hercegovini se od 1993. godine obilježava Međunarodni dan djeteta, kada su turski vojnici u okviru mirovnih snaga došli u Bosnu i Hercegovinu, a posebno u Zenici, s obzirom da je tu bilo sjedište Turske brigade, pa bataljona, a potom i Turske jedinice mirovnih snaga.

Kako je u prijateljskom tonu zaključeno na kraju sastanka, ova tradicija se nastavlja, s obzirom da danas Turska vojna misija u BiH, Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH Zenica i Turski kulturni centar zajedno organizuju manifestaciju državnog praznika Republike Turske-Dan djeteta.

Obzirom da se radi o veoma velikoj manifestaciji, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će biti donesen plan kojim će biti planirano poduzimanje svih potrebnih mjera i radnji od strane policijskih službenika, u cilju obezbjeđenja iste, te pružanja maksimalne sigurnosti svim učesnicima i gostima.

Odsjek za odnose s javnošću, analitiku i planiranje



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno