Zenica

Turski vojni orkestar “Mehter” izveo svoj performans u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tradicionalni turski vojni orkestar “Mehter” održao je koncert u četvrtak u Turskom parku u Zenici, javlja Anadolija.

Nastup “Mehtera” izazvao je buru pozitivnih reakcija kod publike, posebno prilikom izvođenja nekoliko numera i na bosanskom jeziku, poput “Šehidskog rastanka” i pjesme “Sarajevo”, za šta su bili nagrađeni gromoglasnim aplauzom.

Vojni orkestar Unije mehtera pri Ministarstvu odbrane Turkiye održaće i ove godine niz koncerata u Bosni i Hercegovini, a prvi takav koncert održan je juče na Baščaršiji privukavši pažnju velikog broja Sarajlija i turista, koji nisu krili oduševljenje izvedbom ovog jedinstvenog vojnog orkestra.

“Mehter” su danas imali priliku pogledati i poslušati Zeničani. Uz brojne građane, koncertu su prisustvovali predstavnici turskih institucija u BiH, kao i savjetnik predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana Yalcin Topcu.

U petak, 23. juna, koncert “Mehtera” će moći pratiti i građani Mostara, kod Starog mosta.

Isti orkestar će nastupiti i na ovogodišnjoj Manifestaciji “513. Dani Ajvatovice”, u Donjem Vakufu i Pruscu.

“Mehter” će, već po tradiciji, učestvovati na defileu koji će obilježiti prolazak konjanika kroz Donji Vakuf, u subotu, 24. juna, u poslijepodnevnim satima.

Hiljade građana imaće priliku pratiti nastup ovog orkestra i na centralnom događaju ovogodišnje Ajvatovice, na platou u Pruscu, u nedjelju, 25. juna.​​​​​​​

“Mehter” je naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima. “Mehter” se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji. Po ugledu na njih, sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno