Zločini

Tukao maloljetnicu sa kojom je živio

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Emir Škaljo, granični policajac iz Zenice, protekle je sedmice suspendiran zbog šokantnih optužbi da živi u vanbračnoj zajednici s maloljetnom A. S. te da je tu djevojčicu držao zaključanu, pri tome joj nanoseći tjelesne povrede, otkriva “Dnevni avaz”. Slučaj je, kako saznajemo, već prijavljen nadležnima, a Odbor za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH postarao se da Škalji budu oduzeti i značka i pištolj.

Ovo je za “Avaz” potvrđeno u Odboru te u Graničnoj policiji (GP) BiH. Narušavanja ugleda Direktor GPBiH Zoran Galić potvrdio je za “Dnevni avaz” naša saznanja, kazavši da je 27. avgusta donio je rješenje “kojim je privremeno suspendirao policijskog službenika E. Š. sa zadataka i dužnosti koje je obavljao u Graničnoj policiji BiH do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka ili krivične istrage”. Galić je rekao da je, postupajući prema zahtjevu Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GPBiH, Disciplinska komisija pokrenula postupak protiv ovog policijskog službenika zbog postojanja osnova sumnje da je počinio težu povredu službenih dužnosti „ponašanje koje narušava ugled policijskog organa”.

– Disciplinski postupak pokrenut je nakon što je Granična policija BiH od Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona obaviještena da im je MUP ZDK podnio izvještaj protiv E. Š. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nasilničkog ponašanja i protupravnog lišenja slobode – rekao nam je Galić. Iz Granične policije istakli su da se Škaljo još ne tereti da je počinio bludne radnje. Jučer smo se upitom o tome u kojoj je fazi istraga protiv Škalje obratili i Tužilaštvu ZDK, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor. Prema nezvaničnim informacijama, krivičnu prijavu protiv Škalje podnijela je majka maloljetnice kada je saznala da je on djevojčicu pretukao. Inače, sudeći prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz 2009. godine, Škaljo ima debeli policijski dosje te je, uprkos tome, te godine postao granični policajac. Prema pisanju CIN-a, on se dovodi u vezu s krađom motornih vozila, provalnom krađom i omogućavanjem uživanja opojnih droga.

– Iz dokumentacije se vidi da je Škaljo zet načelnika Uprave za administraciju u Graničnoj policiji Mustafe Ovčine te je osuđen 2007. na kaznu od mjesec dana zatvora, uslovno na jednu godinu, za krivično djelo omogućavanje i uživanje opojnih droga. Presuda je izbrisana iz evidencije u januaru 2009. godine. Iz izvještaja SIPA-e može se vidjeti da se Škaljo nalazi u operativnoj evidenciji policije zbog različitih krivičnih djela – piše u izvještaju CIN-a. Ovčina je tada izjavio da lično nije imao nikakvog utjecaja na izbor svog zeta Škalje i da njegov izbor u Graničnu policiju smatra opravdanim.Predsjedavajući Odbora za žalbe Vjekoslav Vuković, inače pomoćnik ministra sigurnosti BiH, potvrdio nam je da je ovaj odbor na sjednici zatvorenoj za javnost razmatrao ovaj slučaj.

– Mi smo se, također, obratili Tužilaštvu ZDK s upitom u kojoj je fazi taj predmet kako bismo mogli donijeti meritornu odluku u skladu sa zakonom – kazao nam je Vuković.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno