Info

Tržište rada u FBiH se oporavlja

Građanima najprimamljiviji poslovi u bankama i IT-u
Građanima najprimamljiviji poslovi u bankama i IT-u
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tržište rada u FBiH se oporavlja- Ukupan broj nezaposlenih u prvih pet mjeseci 2016. godine smanjio se za 17.360 osoba što ukazuje na oporavak privrednih aktivnosti.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić je nedavno kazao da se tržište rada u Federaciji BiH oporavlja.

Broj zaposlenih je u periodu od januara do aprila povećan za 4.479 na ukupno 454.898 osoba. Dodao je i da je krajem maja u FBiH zabilježeno 373.378 nezaposlenih osoba, što predstavlja smanjenje od 17.360 u odnosu na januar ove godine.

– Ovo predstavlja najveći pad broja nezaposlenih osoba u posljednjih osam godina – kazao je direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) Omer Korjenić koji je ocijenio da ovi podaci jasno ukazuju da su se privredne aktivnosti u FBiH počele oporavljati.

U izvještaju FZZZ-a o stanju na tržištu rada, od ukupnog broja zaposlenih 60 posto njih radi u privredi, a 39 posto u neprivredi. Prosječna isplaćena neto plaća u Federaciji BiH u aprilu 2016. godine iznosila je 830 KM, a najveća prosječna isplaćena plaća je u sektoru proizvodnje i snabdjevanja električnom energijom i iznosi 1.547 KM. Slijedi sektor finansijske djelatnosti sa prosječnom plaćom od 1.442 KM u kojima je zaposleno 9.929 radnika, te sektor informacija i komunikacija sa plaćom od 1.267 KM. Ovaj sektor zapošljava 13.000 radnika.

Najniža prosječna plaća u aprilu ove godine bila je u ugostiteljstvu i hotelijerstvu 491 KM i u ovom sektoru radi 21.120 radnika.

Šta građani misle u kojim sektorima se najviše zaradi pročitajte u današnjem izdanju dnevnih novina Faktor, koje možete naći na kioscima širom Bosne i Hercegovine.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno