Biznis

Tržište osiguranja FBiH: Jedan “igrač” odmiče konkurenciji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tržište osiguranja FBiH: Jedan “igrač” odmiče konkurenciji – Borba na tržištu osiguranja se zahuktava nakon nekoliko akvizicija.

Prema posljednjim informacijama koje obuhvataju devet mjeseci 2018. godine, lider na tržištu je Adriatic osiguranje s ukupnom premijom od 49,9 miliona KM u tom periodu, piše BiznisInfo.

Ovo osiguranje dio je Agram grupacije i nastalo je lani nakon spajanja Bosna-sunca osiguranja i Zovko osiguranja. Po podacima je vidljivo da ovo osiguranje sada odmiče konkurenciji.

Na drugom mjestu je Sarajevo osiguranje sa premijom od 45,9 miliona KM. U ovom osiguranju najveći pojedinačni vlasnik je FBiH sa 45,5 posto dionica.

Još nije poznato kada će krenuti dugo najavljivana privatizacija ovog udjela.

Na trećem mjestu je Euroherc, još jedno osiguranje iz grupcije Agram, sa 45,2 miliona KM premije za devet mjeseci.

Na četvrtom mjestu je nekadašnji lider, austrijsko Uniqa osiguranje sa premijom od 44,9 miliona KM, koje se sve više udaljava od vrha liste.

Peto je Grawe osiguranje sa premijom od 38,8 miliona maraka. Podsjetimo, ovo osiguranje lani je kupilo VGT osiguranje i pripojilo ga. Spomenim i da je Grawe grupacija ove godine kupila i Atos osiguranje u Bijeljini, čime ojačava prisustvo u RS.

Slijede Croatia (38,1 milion KM), Triglav (33,9 miliona), Central (29,5 miliona), Merkur BH (21,1 milion), ASA (20,5 miliona) i Camelija osiguranje (7,6 miliona maraka).

Podsjetimo da je Croatia osiguranje nedavno kupilo Central osiguranje.

Osim toga, Merkur BH u buduće će poslovati pod nazivom Vienna osiguranje, nakon što je okončan proces integracije u Vienna Insurance Group.

Autor: BiznisInfo



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno