Biznis

TRŽIŠNA DOMINACIJA: Bingo u prošloj godini zaradio više nego FIS, Konzum i Robot zajedno

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Pet vodećih trgovaca, Bingo, FIS, Konzum, Fructa-Trade i Robot, ostvarili su prošle godine ukupan profit od 174 miliona KM, pri čemu je Bingo zaradio najvše – 86 miliona KM.

Otvorenjem hipermarketa u Čeliću prije dva dana najveći bh. trgovački lanac Bingo je svojoj porodici maloprodajnih objekata pridodao 223. poslovnicu, te time učvrstio lidersku poziciju na bh. tržištu, piše poslovni portal “Indikator.ba”.Po svim parametrima Bingo je najveći maloprodajni lanac u zemlji, a po broju prodajnih objekata tuzlanska kompanija znatno nadmašuje svoje konkurente – Konzum i Mercator.Prema podacima sa njihovih web stranica, Mercator ima 79 objekata, a Konzum 166.Za razliku od Binga koji i dalje gradi velike objekte – hipermarkete, ali ne zanamaruje ni segment manjih trgovina, Konzum se posljednjih nekoliko godina orijentisao na prodavnice manjeg formata. Ni njegova pobratimska kompanija Mercator ne otvara više objekte velikog tipa, iako u portfelju ima takvih trgovina iz ranijeg perioda. Mercator je, moglo bi se reći, u defanzivi, jer je povratkom na tržište 2017. godine brojao 83 prodajna objekta, a sada je taj broj manji za četiri objekta.Za ovom trojkom zaostaje Amko komerc Sarajevo, koji prema spisku lokacija sa njihove web stranice, ima ukupno 80 poslovnih jedinica, pri čemu dominiraju objekti manjeg formata. Ovaj lanac najviše je skoncentrisao poslovanje na Sarajevo, a još ima objekte u Mostaru, Konjicu i Jablanici.Banjalučka Tropic maloprodaja ima 38 lokacija pod brendom Tropic, a 29 pod brendom MojMarket. Ovome treba dodati i 8 marketa ovog lanca u Federaciji koji posluju pod brendom Crvena jabuka.Fructa Trade Derventa, poznata po lancu marketa Kort, prema podacima na njihovoj web stranici posjeduje ukupno 50 objekata. Ovaj lanac u posljednje vrijeme širi poslovanje i na Federaciju BiH, te ima trgovine u Bihaću, Cazinu, Živinicama i Kiseljaku.Robot, koji je u ekspanziji i ne libi se otvaranja objekata velikog formata, ima 37 objekta.FIS Vitez kupcima nudi proizvode širokog asortimana na ukupno 17 lokacija.

Pet vodećih trgovaca, Bingo, FIS, Konzum, Fructa-Trade i Robot, ostvarili su prošle godine ukupan profit od 174  miliona KM, što je za 68 miliona više nego 2020. godine.

Najviše je zaradio Bingo koji je poslovnu godinu završio u plusu od 86 miliona maraca, pokazala je analiza portala Capital.

Finansijski izvještaji Binga, FIS-a, Konzuma, Fructa-Tradea i Robota pokazuju da su te kompanije lani povećale svoju dobit u odnosu na prethodnu godinu.

Naime, njihova ukupna zarada u godini kada su zbog pandemije koronavirusa uvođena ograničenja i zaključavanja, bila je manja za 67 miliona KM u odnosu 2021. i iznosila je 100,1 milijuna KM.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno