Ostali sportovi

Trojica bh. bacača priželjkuju makar jedno finale: Pezer se oporavlja, Alić i Mešić spremni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Trojica bh. bacača priželjkuju makar jedno finale: Pezer se oporavlja, Alić i Mešić spremni – Hamza Alić, Kemal Mašić i Mesud Pezer takmičenjem u bacanju kugle, čije su kvalifikacije zakazane za 18. august u 14.55 po našem vremenu, okončat će nastup bh. olimpijaca na Igrama u Rio De Janeiru.

Tri A-norme

Iako je Bosna i Hercegovinu uz Sjedinjene Američke Države i Poljsku jedina zemlja koja na takmičenju u bacanju kugle ima tri predstavnika s A-normom, pitanje je hoće li sva trojica naših bacača kugle nastupiti u kvalifikacijama. Naime Mesud Pezer, naš najmlađi od tri atletičara u ovoj bacačkoj disciplini, povrijedio se prošle sedmice. Rođeni Zeničan je nakon povrede ligamenata na bacačkoj ruci trenirao bez kugle. U međuvremenu se stanje povrede poboljšalo, ali daleko od toga da je u potpunosti zaliječena.

– Situacija sa povredom ligamenata na bacačkoj ruci malo je bolja. Iskreno se nadam da ću do početka kvalifikacija koliko-toliko sanirati povredu i biti spreman za takmičenje – poručio je Mesud Pezer iz Rija.

Najbolji svjetski bacači kugle u kvalifikacijama  bit će podijeljeni u dvije grupe. U bh. taboru su više puta istakli da bi ulazak naše trojice takmičara u finale bio veliki uspjeh, da bi dobar rezultat bio čak i kada bi tamo dospio samo jedan od naših bacača kugle.

– Atmosfera među nama je odlična, družimo se i iščekujemo takmičenje – kazao je Pezer, koji je jedini izborio plasman u finale na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Amsterdamu, i to hicem 19.49 metera kojim je završio na 12. mjestu.

Za razliku od mladog Pezera, Hamza Alić je BiH predstavljao na OI u Pekingu, dok je Kemal Mašić nastupio prije četiri godine u Londonu.

– Ne treba zanemariti činjenicu da smo mi jedina zemlja uz SAD i Poljsku koja na Igrama ima tri takmičara s A-normom – kazao je Alić, koji je na Olimpijadi u Pekingu zauzeo 16. mjesto, dodavši:

– Olimpijske igre su najveća sportska manifestacija na planeti i upravo zbog toga kod takmičara izazove dodatnu dozu pritiska. Taj pritisak nekada doprinese boljem rezultatu, ali nekada i odmogne.

Makar jedan finalist

Preko 25 bacača kugle na OI trenutno ima bolje od našeg trojca, ali iskusni Alić kaže da to trebaju svi ponovo potvrditi.

– Spreman sam i priželjkujem solidan nastup, te se nadam da će makar jedan od nas trojice izboriti finale. Sam ulazak u finale bio bi velika senzacija – kazao nam je Alić, koji će tek po okončanju ove sezone donijeti odluku o svojoj karijeri.

Na kraju vrijedi kazati da će se finale u bacanju kugle održati u petak u 1.30 po našem vremenu.

Šteta zbog Amela

Najveća uzdanica bh. tima u Rio de Janeiru bio je Amel Tuka. Nažalost, sjajni srednjoprugaš nije se uspio plasirati u finale utrke na 800 metara.

– Prava je šteta što Amel nije izborio finale. I ovdje smo čuli da je mnogo ljudi ostalo budno kako bi pratili njegov nastup – rekao je Pezer, kojem je drago da je bh. javnost i nakon neulaska u finale, dala veliku podršku najboljem bh. atletičaru.

(Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno