Kultura

Tri miliona KM za kulturu otišlo u 132 institucije

Tri miliona KM za kulturu otišlo u 132 institucije – Više od tri miliona KM Vijeće ministara BiH izdvojilo je za institucije kulture. Na popisu su se našle 132 institucije, ne samo kulturne već i vjerske, kao i brojna udruženja. Zanimljivo na popisu nema festivala poput SFF-a ili MESS-a.

Ukupna raspoloživa sredstva za sufinansiranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu iznose 3.097.000,00 KM i dodjeljuju se iz budžeta Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Zemaljski muzej BiH je dobio 490.000, Univerzitetska biblioteka 270.000, Srpska nacionalna eparhija 200.000, Narodno pozorište RS 129.000, Muzej Republike Srpske 95.000, Umjetnička galerija BiH 75.000, Historijski muzej BiH 65.000, Kinoteka i Hrvatsko narodno pozorište 50.000, Udruženje “Mir Internacional” 30.000 KM itd.

Sredsta su dodjeljena za različite projekte ali i adaptacije radnih prostora, sanacije fasada, ugradnje sistema grijanja, gradnju spomenika na grobljima, ali i i promociju italijanske kulture u Prnjavoru za koju je dodijeljeno 5.000 KM.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović pojasnio je kako su kriteriji za dodjelu sredstava bili visoki, te da komisija boduje prispjele projekte, a konačnu odluku donosi Vijeće ministara.

“Ono što je bilo siptomatično za ovaj javni poziv, koji je raspisalo Ministarstvo civilnih poslova za institucije kulture, to je da je veliki broj prijava bio nepotpun i čak neke prepoznatljive institucije kulture su dostavile nepotpunu dokumentaciju. Komisija je to odbila. Insistirao sam kod predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća, znajući o kakvim se institucijama radi, da se možda neka spredstva pokušaju iznaći iz nekih rezervi i da se projekti koje rade te institucije ne bi doveli u pitanje”, kaže Osmanović za N1.

Kompletan spisak od 132 institucije pogledajte OVDJE 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem