Biznis

Trgovci u BiH znaju svoja prava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti (ST) BiH organizirao je danas u Sarajevu protest i performans i tako simbolično ukazao na probleme s kojima se uposlenici iz tih sektora suočavaju.
Sindikalni povjerenici i predstavnici mladih danas su, u parku ispred zgrade Sindikata BiH, skrenuli pažnju javnosti ali i nosiocima zakonodavne vlasti u BiH da ti radnici iako rade isti posao i najčešće za istog poslodavca rade u različitim uvjetima i za različitu visinu plaće jer na državnom nivou ne postoji nikakav zakonski okvir koji bi garantirao jednake osnove za obračun plaća, naknada i drugih primanja radnika.
– Radnici iz sektora trgovine iako su možda tihi, iako ih često i ne vidimo zato što su stalno iza tezgi, za kasama i u skladištima itekako znaju svoja prava i neće od njih odustati – poručila je predsjednica Sindikata Mersiha Beširović.
STBiH uputio je, kako je rečeno, nadležnim ministarstvima rada na nivou entiteta zahtjev za iniciranje dijaloga o izmjeni propisa koji će osigurati jednaku osnovu za obračun plaća, naknada i drugih primanja radnika u sektoru trgovine na teritoriji cijele BiH.
Od nadležnog ministarstva rada u FBiH, STBiH traži da u proces konsultacija oko novog zakona o radu uključe sve sindikate i radnike da bi svi radnici imali mogućnost pročitati zakon o radu i o njemu dati stav.
Današnji protest, upriličen ispred zgrade Sindikata BiH, nazvan je “Duhovi trgovaca u borbi za one čiji se vapaji ne čuju”, a sastojao se od silueta duhova koji su simbolizirali radnike u sektoru trgovine koji su svaki dan na svojim radnim mjestima i gotovo uvijek nevidljivi, iza tezgi.
Protest je završen satiričnom izvedbom Dragana Marinkovića Mace, prilagođenom potrebama tog događaja.
STBiH obilježava 29. april kao svoj Dan trgovaca, a razlog za to je činjenica da na listi međunarodnih praznika nema niti jednog dana koji je posvećen trgovcima ili trgovini kao djelatnosti.
S druge strane, nepostojanje državnog zakona o praznicima, šarolika i lokalizirana regulativa o neradnim danima u entitetima kao i nefunkcioniranje kontrolnih mehanizama dovele su do situacije u kojoj radnici u tom sektoru često rade svih sedam dana u sedmici kao i praznicima, a 1. maj kao Praznik rada za te radnike je najčešće običan radni dan.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno