Zenica

Trening o korištenju mikrosimulacijskih modela u istraživanju javnih finansija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici je održan trening o korištenju mikrosimulacijskih modela u istraživanju javnih finansija.

„Mikrosimulacijski modeli su napredni softverski alati koji se koriste za procjenu efekata izmjena politika, programa i projekata, kako bi se prije njihove implementacije dobila saznanja o očekivanim efektima takvih prijedloga. Cilj ovih mikrosimulacijskih modela jeste da osnovu empirijskih podataka i na osnovu kalkulacija dobiju se kvantitativni rezultati na osnovu kojih bi se trebalo diskutirati o tome i na koji način mijenjati određene zakone iz oblasti poreza i socijalnih davanja“- istakao je gosp. Nermin Oruč, direktor Centra za razvojne evaluacije i društvena istraživanja i član tima za razvoj i održavanje BiHMOD modela koji je razvijen u saradnji sa Univerzitetom u Essexu.

Dr.sc. Dženan Kulović, prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta kazao je da saradnja sa ovim partnerom i današnji trening imaju veliki značaj ne samo za studente ekonomskih i drugih društvenih fakulteta, nego i za kreatore socijalne i ekonomske politike, posebno na nivou Kantona. Studenti drugog ciklusa i studenti koji rade na izradi doktorskih teza u velikoj mjeri koriste različite istraživačke alate, a mikrosimulacijski model u velikoj mjeri može biti koristan za one studente koji namjeravaju raditi svoje radove iz područja kreiranja ekonomske politike, socijalne politike i programiranja javnih finansija.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno