Biznis

Trendovi koji spašavaju poslovanje

Trendovi koji spašavaju poslovanje
Trendovi koji spašavaju poslovanje
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Trendovi koji spašavaju poslovanje- Marketing je danas igra po potpuno novim pravilima. Pametno brendiranje, poznavanje ciljane skupine i stvaranje sadržaja čine osnovu marketinga, dok čvrsta taktika ili oglašavanje preko pošte treba unaprijediti.

Sada igru vode novi igrači: oglašavanje na društvenim mrežama, novi mediji i digitalni marketing. Oglašivači očito moraju ponovo učiti, jer se radi o revoluciji, ne o evoluciji. Tko bi pomislio da će taksiste uništiti mobilna aplikacija Uber, a Apple stvarati probleme glazbenoj industriji, piše na svom blogu Jeff Bullas, marketinški stručnjak. Dodaje da oglašivači trebaju biti brzi, okretni, stalno okrenuti učenju i inovacijama te da moraju ostaviti veliki dio poslovne prošlosti iza sebe. Ako se ne počnu odmah uvoditi promjene, poručuje, ne prihvaćanje trendova digitalnog oglašavanja može uništiti poslovanje.

Stare navike

No, starih navika se teško otarasiti. Oglašavanje preko masovnih medija nije više učinkovito kao prije, smatra Bullas, zato što se ne povezuje s novim naraštajima koji ne gledaju televiziju već YouTube. Podsjeća da je cijenjeni engleski ekonomist John Meynard Keyens kazao kako teškoća ne leži u razvoju novih ideja, nego u bijegu od starih. Stoga će trebati vremena da bi se oglašivači riješili starih navada koje ne prolaze više u novom okruženju.

– Tehnologija je jedan od najvećih izazova koji se mora uvesti u digitalni marketing. Kako bi se to svladalo, potrebno je uključiti one koji se u to razumiju. Potrebno je pronaći onoga tko razumije oglašavanje na Facebooku bez probijanja predviđenog proračuna. Također, važan je i stručnjak za optimiziranje web stranice te podatkovni znanstvenik koji će povećati broj onih koji su od posjetitelja stranice postali kupci. Ali digitalni marketing otvara i nebrojene mogućnosti. Radi se o dosezanju velikog tržišta, tehnologiji koja pomaže u poslovanju, podacima koji otkrivaju što prolazi, a što ne te omogućavanje besplatnog širenja oglasa preko društvenih mreža – pojašnjava Bullas.

Tko je gazda

Sasvim je sigurno da će poslovni suparnici koristiti digitalno oglašavanje, poručuje, tako da je krajnje vrijeme da im se pokaže tko je gazda. Bespoštedna borba se neće voditi samo s postojećim tvrtkama, već i s novim. Ovo je 15 trendova u digitalnom oglašavanju koji se moraju usvojiti kako se ne bi ugrozilo poslovanje u 2016.:

1. Usredotočenost na povrat ulaganja – Društvene mreže su sada samo još jedan digitalni kanal koji se mora platiti. One su odlične za promet, stvaranje svijesti o brendu i uključivanje kupaca. Treba prestati s jurnjavom za društvenim medijima, jer su zapravo smetnja i usmjeriti se na ono što je važno. Podaci o prometu, dijeljenju i klikanju na ‘sviđa mi se’ su isprazni. Vraćamo se ulaganju.

2. Nastavak rasta digitalnih mogućnosti – Oglašavanje je u prošlosti bilo viđeno kao trošak. U budućnosti morat će se na njega gledati kao na ulaganje u internetski autoritet. Tridesetak sekundi skupih oglasa koji će biti viđeni možda samo jednom ustupa mjesto internetskom videu. Njega se može pogledati kad se god hoće, sada, za dvije godine ili deset. Web stranica je pritom najvažniji digitalni čimbenik, zato što nad njom vlasnik ima sve ovlasti. Google, Twitter i Facebook nemaju nad njom nikakvu nadležnost. Vrlo je važno je da se dnevno obnavlja kako bi joj se posjetitelji stalno vraćali. Položaj na pretraživaču idući je čimbenik, a potrebno je naglasiti da je bolje koristiti organsko pretraživanje nego plaćeno (kako bi se umjetno doseglo više mjesto). Organsko pretraživanje može značajno povećati promet ako se na stranici nalazi sadržaj zanimljiv posjetiteljima. Nikako se ne mogu zaobići podupiratelji na društvenim mrežama. Ulaganje u njih je dugoročno.

3. Misliti globalno umjesto lokalno – Suparnici nisu samo oni u najbližem okruženju, već iz cijelog svijeta. Amazon je suparnik knjižarama na cijelom planetu. No, svaki kutak svijeta može se doseći e-mailom, tvitom ili blogom.

4. Sljedbenici stvaraju priču o brendu – Korisnici i sljedbenici mogu stvoriti mnogo više prenošenjem podataka i razgovorom o brendu nego što bi to itko mogao platiti. To je shvatila i velika Coca Cola, a Minecraft je podučio korisnike na svojoj godišnjoj konferenciji kako snimiti video. Oni su potom izradili skoro sve video uratke o Minecraftu na YouToubeu. Minecraft valjda nije potrošio ni centa za uobičajeno oglašavanje. Zašto i bi kada znaju kako djeluju društvene mreže.

5. Uspon robotizacije – Marketing je bio umjetnost. Sada je ojačan tehnologijom i znanošću. Digitalne marketinške platforme omogućuju automatizirane alate: e-mail, postove na Twitteru i Facebooku ili plaćeno digitalno oglašavanje za određene skupine korisnika na Facebooku.

6. Veliki povratak e-maila – Nije otišao u ropotarnicu. Upravo suprotno, živ je usprkos Facebook messengeru, WhatsAppu ili Viberu. Jeftin je i za oglašivače će i dalje biti ključan za pristup novim kupcima.

7. Osobnost – Stvaranje sadržaja koji otkriva ono što žele kupci kada se nađu na popisu e-maila. Postoje mnoge mogućnosti u tehnologijama digitalnog marketinga od e-maila do marketinškog softvera za postizanje personaliziranog oglašavanja.

8. Idući zaposlenik je podatkovni znanstvenik – Podaci danas vladaju igrom. Web nam pokazuje pri tome što prolazi, a što ne. Nema nagađanja. Buzzfeed, Viral Nova i Upworthy su uspjeli zahvaljujući podacima na temelju kojih su donosili odluke. Zato se mora vjerovati podacima, ne intuiciji.

9. Pametni telefon je prvi – Iako je izgledalo da su mobiteli postali drugi u nizu, to ipak nije tako. Dovoljno je samo vidjeti kako 75 posto prihoda Facebook ostvaruje preko mobilnog oglašavanja. Više od tri milijarde novih korisnika interneta u idućih pet godina će pristupati stranicama preko pametnih telefona.

10. Moćne digitalne platforme za sve poslovnjake – Kako padaju cijene tehnologiji, svima je dostupniji napredan softver. Kada poslovnjaci prihvate softvere poput Infusionsofta, Marketa ili Hubspota morat će dobro naučiti kako ih koristiti.

11. Uspon plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama – Društvene mreže su bile besplatne. Sada se to promijenilo, Facebook je recimo zaradio ogroman novac u 2015. godini. Pri tome je potrebno točno znati je li se uložen novac isplatio. Zato su oglašavanje na internetu i podatkovni znanstvenici savršen spoj.

12. Oglašavanje preko zagovaratelja – Nike plaća Tigeru Woodsu i mnogim drugim sportašima samo radi jednog: kako bi došli do kupaca. Sad se internetski zagovaratelji i utjecajni blogeri nude brendovima kao alati pomoću kojih mogu obuhvatiti cijeli svijet. Osim zagovaranja, nude vjerodostojnost i povjerenje.

13. Virtualno je stvarno – Iako je još rano, izuzetan razvitak virtualne stvarnosti i veliki ulagači kao što su Google i Facebook s Oculus Riftom kojeg je kupio za dvije milijarde dolara, postavljaju pozornicu za imersivni marketing.

14. Prvi koraci nosive tehnologije – Kako na internetu nastaje sve veća gužva, oglašivači će se okrenuti i nosivoj tehnologiji. Proboj do novih kupaca će biti sve teži i oglašivači će morati pronaći nove putove kako doći do njih.

15. Mobilne aplikacije za sve poslovnjake – Cijena razvijanja aplikacije prije je bila visoka. Sada je niska jer je tehnologija poboljšana. Kako će pametni telefoni vladati internetskom ponudom tako će tvrtke sve više shvaćati da aplikacije nisu opcija, već nužnost.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno