Politika

Trećina zastupnika u Skupštini ZDK zatražila zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog imenovanja Vlade

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Trećina zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona uputila je apelaciju Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka zbog odluke o imenovanju novog saziva Vlade ZDK kojom nije ispoštovana zakonom propisana nacionalna struktura članova Vlade.

Ovo nam je rekao Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona i federalni zastupnik.

Apelaciju je uputila trećina zastupnika u Skupštini ZDK jer to nije učinila premijerka ZDK Amra Mehmedić na zahtjev Klub SDA u Skupštini ZDK.

– Apelacija je bila pripremljena i dostavljena premijerki, koja je jedini ovlašteni predlagač. Ali i pored dva naša istupa da odgovori da li je apelaciju proslijedila Ustavnom sudu, čujemo na jednoj TV emisiji da njen pravni tim to razmatra i još nije upućena. Znači, i dalje je na snazi nezakonita odluka Skupštine, odnosno premijerke, o imenovanju Vlade. Doveli su u pitanje zakonitost rada Vlade. S obzirom na sve to, trećina, odnosno 12 zastupnika, iskoristila je mogućnost da uputi apelaciju Ustavnom sudu, ali za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka – dodao je Galijašević.

Podsjetio je da je Odlukom o imenovanju Vlade ZDK prekršen Zakon o Vladi ZDK po kojem Vladu čini premijer i deset ministara, i to sedam Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina, a odlukom o imenovanju nove Vlade čini je šest Bošnjaka, tri Hrvata i dva Srbina.

Sada se nastoji izmijeniti Zakon o Vladi ZDK na način da bude obrisana odredba koja govori o nacionalnom sastavu Vlade.

Na sutrašnjoj sjednici Vlade ZDK, prema saopćenom dnevnom redu, tako će se naći mišljenje Ministarstva pravde i uprave o izmjenama ovog zakona.

– To je trebalo biti na prošloj sjednici, ali je nakon našeg istupa povučeno – rekao je Galijašević.

Kazao je da, koliko je mogao pročitati u nekim medijima, u Kantonalnom odboru HDZ-a nisu za te izmjene zakona jer bi se onda moglo desiti i da vlada bude jednonacionalna, što svakako nije dobro.

Izjavu premijerke ZDK Amre Mehmedić i ministra pravde i uprave ZDK Edina Hasaničevića nismo uspjeli dobiti jer danas nisu bili u sjedištu Vlade.

Autor: faktor.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno