Uncategorized

Treće otvaranje HE Vranduk: Glavni projekat nije odobren, idejno rješenje prepisano, brana opasna!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“U četvrtak u 11 sati bit će upriličeno svečano otvorenje gradilišta HE Vranduk, čime će zvanično početi radovi na izgradnji prve hidroelektrane u sistemu JP Elektroprivreda BiH u poslijeratnom periodu,” glasila je najava iz Elektroprivrede BiH.

Svečanom događaju prisustvovala je delegacija SDA predvođena predsjednikom stranke i članom državnog predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Tako je po treći put ozvaničen početak izgradnje ove hidrocentrale.

Prvi je to, uoči općih izbora 2010. godine, učinio tadašnji član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić. Naredni izborni ciklus bio je 2014. godine kada je svečani početak radova obilježio tadašnji federalni premijer, a sadašnji predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Konačno, došao je red da i SDA upriliči svečani početak izgradnje hidrocentrale Vranduk.

Kako saznaje Žurnal, postoji problem: izvođači radova, austrijska firma Strabag i Končar – inžinjering za energetiku i transport iz Hrvatske , još nisu dobili saglasnost za projekat od revizora projektne dokumentacije. Sve ukazuje da ćemo u dogledno vrijeme biti svjedoci još jednog obilježavanja početka radova na izgradnji HE Vranduk.

KONSTRUKCIJA BRANE NIJE ODGOVARAJUĆA

Žurnal je u posjedu obimne dokumentacije koja pokazuje da glavni projekat nije završen. Tek je polovina predata na reviziju od koje je samo dio nostrifikovan.

Revidenti projekta su italijanska firma “Studio Ing.Pieatrengeli” i Energoinvest Sarajevo. Oni su zaključili da projektna dokumentacija nije urađena u skladu sa važećim propisima u BiH te da nema ovjerenog projektnog zadatka od strane investitora JP Elektroprivreda BiH. Ukazuju i da je upitna nostrifikacija dosadašnje dokumentacije jer je nostrifikator koristio naljepnicu umjesto štambilja!?

No, to je samo dio nedostataka na koje revidenti ukazuju. Najveći probem predstavlja to što je brana HE Vranduk dimenzionirana za manji protok vode nego što je to izmjereno 2014. godine, odnosno nivo vode u akumulaciji uzvodno od brane sada bi bio veći za jedan metar! Ovoliko povećanje vode zahtjeva potpuno novi idejni projekat i sve nove dozvole (urbanističke, vodne), što znači da bi radovi mogli početi tek za godinu dana!!

Istovremeno, mora se promijeniti kontrukcija brane, što Strabag ne želi. To je za Žurnal potvrdio i izvor iz Elektroprivrede BiH.

“Strabag neće da radi nove projekte nego samo izmjene rješenja. Oprema poput turbina, generatora i transformatora već kupljena od hrvatske firme “Rade Končar”. Ako bi se mijenjala konstrukcija brane, to bi značilo i nabavku nove opreme,”objašnjava naš izvor.

Utvrđeno je i da Strabag nije uradio adekvatne podloge bušotine za dovodni tunel, iako je i po zakonu i po tenderu to bio obavezan. Po njima bi to bilo gubljenje vremena i izlaganje nepotrebnim troškovima. Postoji još niz primjedbi na projekat koje su dostavili revidenti, a koje projektanti ignorišu.

Tako su, primjera radi, zanemarene primjedbe na izgradnju objekata za evakuaciju voda u toku građenja.

Elektroprivreda je ove radove prebacila u pripremne, jer oni ne podliježu reviziji. Kako su za Žurnal objasnili stručnjaci koje smo konsultovali, to su izuzetno važni objekti jer oni štite branu, mehanizaciju i ljudske resurse od vode.

IDEJNO RJEŠENJE I PROJEKAT SU PREPISANI

Ugovor po sistemu “ključ u ruke”, Elektroprivreda BiH i Strabag potpisali su početkom januara ove godine. Ugovor obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja. Strabag potom izradu projektne dokumentacije povjerava firmi STUCKY iz Švicarske sa sjedištem u Beogradu, a ova za dio projekta angažuje sarajevsku firmu TZI.

Sagovornici Žurnala, koji iz razumljivih razloga žele ostati anonimni, navode kako je studija za HE Vranduk urađena još 1967. godine. Početkom 80- tih godina završeno je idejno rješenje i idejni projekat, koji je 2000/2001 doslovno prepisan. Potom je 2010.godine projekat umjesto usklađivanja sa situacijom na terenu samo “prepakovan”. Osoba koja je to tada radila sada je, navode naši izvori, konsultant u Strabagu za HE Vranduk.

(Amarildo Gutić/zurnal.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno