Info

Treća revizija državljanstava BiH

Treća revizija državljanstava
Treća revizija državljanstava
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Treća revizija državljanstava BiH- Reviziji državljanstva, po pozivu koji je raspisalo Ministarstvo civilnih poslova BiH prošle jeseni, u RS podliježe oko 100-tinak građana, poručuju iz ove institucije.

Početkom oktobra ističe rok za dostavljanje dokumenata. Ministarstvo civilnih poslova BiH dobilo je zadatak da provede reviziju svih osoba koje su dobile državljanstvo poslije aprila 1992., a prije januara 2006. godine., bez obzira na državu porijekla. Takvih je oko 19.000 državljana BiH.

“Najveći broj lica za koje treba izvršiti reviziju i kojima je upućen ovaj poziv su lica koja su državljanstvo BiH stekla u diplomatkso-konzularnim predstavništvima i koja danas nemaju važeća dokumenta BiH”, kaže Milan Zjajić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH.

“Po propisima da se izvrši ta kontrola državljanstva i da se sada verifikuje i da ljudi poslije nemaju nikakve dileme da li im je neko dao to na zakonit i legalan način. I što je jedna grupa gdje smo zaista htjeli animirati, išlo se i na teren jer takvih se slučajeva javljalo koji apsolutno do sada ni po kom osnovu nisu imali državljanstvo da se uključe i prilika je da sada dobiju državljanstvo”, kaže Drago Vuleta, pomoćnik ministra za izbjegla i raseljena lica RS.

Veliki broj osoba koje podliježu reviziji nemaju tačne adrese u BiH, državama rođenja ili inostranstvu. Državljanima koji se ne odazovu na poziv za reviziju, Ministarstvo civilnih poslova može da oduzeme državljanstvo. Ali, to neće biti učinjeno ako se ispostavi da imaju BiH lična dokumenta.

“Što se tiče lica afro-azijskog porijekla koja su primljena u državljanstvo, u toku rata po osnovu učešća u oružanim snagama Federacije BiH, reviziju njihovog državljnastva je manje iše obavila državna komisija za reviziju. Jednako kao i revizju nekih lica koja su iz ruske Federacije, Bugarske, ne znam da li je bio neko iz Grčke koji su državljanstvo po istom osnovu stekli u RS”, naveo je Milan Zjajić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH.

Revizija državljanstava ustavna je obaveza BiH, ali i uslov za bezvizni režim i ulazak u EU. Ovo je treći poziv za reviziju koja traje od 1999.godine, kroz koju treba da prođe 25.000 državljana BiH.

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno