Ibrahim Emić

Tragom jedne stare fotografije: Hans i Maca…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kažu da fotografija govori više od hiljadu riječi. Ali, ako je to požutjela fotografija no kojoj se vide tragovi prošlosti i detalji koji oslikavaju pa skoro pola vijeka njenog nastanka, onda je ona vrijedna da se oko nje čovjek malo i pozabavi, da istraži onih njenih ,,hiljadu riječi”.

I ovoga puta se pokazalo da zapisana riječ ima svoje bogatstvo, bogatstvo u razotkrivanju onih ljudi koji su na fotografiji. Hans i Maca? Šta nam to govori? Govori nam puno toga pogotovo što se naša današnja uzdanica, naš ponos Grada upravo nalazi u ligi u kojoj je nekada bio sportski klub ove dvojice nogometaša i ljubitelja futbala kao što su Hans i Maca. Hans, Salih Hamzić, a Maca, Nijaz Šehović. Hans igrač a Maca trener ZENIČKOG SPORTSKOG KLUBA, skraćeno ZSK a novijeg datuma Zenica-Metalno.

Pa krenimo redom: ZSK je nastao u vrijeme izrastanja jedne novije i modernije Zenice.

Na inicijativu grupe fudbalskih entuzijasta sa Asimom Zukićem, Salihom Dajićem, Dedom Isakovićem i Svetozarom Nikolićem na čelu, 24. augusta 1955. godine došlo je do spajanja fudbalskih aktiva: Budućnost,Zmajevac i Trgocentar- u jedan zajednički klub koji je dobio ime ZSK. Novajlija je pod Zeničkim nebom ubrzo postao član Grupne lige Sarajevskog fudbalskog podsaveza. ZSK je osvojio prvo mjesto. Najbolji strijelac bio je Kalinić. ZSK je u to vrijeme imao samo 16.registrovanih igrača. Bili su to: Batista, Nukić zvani Pupan ujedno i kapiten ekipe, N. Dajić, Suljić, Dragić, Anić, Praskić, Hamzić, Kalinić, Bičakčić, Bilić i Valjevac. Trener ekipe bio je istaknuti fudbalski veteran zeničkog fudbala Nazif Soldin.

Trebalo je savladati mnoge teškoće, među kojima i nedostatak igrališta i slabo materijalno stanje-da bi bila stvorena podloga za stvaranje kvalitetnijeg kluba. Neimari ovog posla bili su: Asim Zukić, predsjednik, Derviš Isaković, Mehmedalija Bihorac, Salih Dajić, Petar Migić, Predrag Jeftić, Sakib Drinić, Zdravko Karač, Nazif Soldin, Jure Primorac, Edhem Glavaš, Mustafa Mujagić i Rasim Pojskić.

Iz godine u godinu ZSK je okupljao sve više talentovanih mladića, a to je trasiralo put i prvim zapaženijim uspjesima. Godine 1960. ekipa ZSK-a u sastavu: Imamović, Hodžić, Delihasanović, Hamzić, Čubara, Tabaković, Čučak, Čepinac, Matić, S. Granić i Čejvan- pobijedila je nekoliko renomiranih timova iz BiH i plasirala se u gornjem dijelu tabele Sarajevske podsavezne lige.

Godine 1961/62., bile su prekretnica za ZSK, čije su boje u to vrijeme branili: Strniša, Tolić, Pezer, Delić, Čajdrić, Alić, Dizdarević, S. Granić, Hamzić, Čubara, B. Popović, Draženović, Galić, K. Pojskić, Nadžaković, Ivanović…

Osvojeno je prvo mjesto u Sarajevskoj podsaveznoj ligi i plasman u Međuzonsku ligu, gdje su u veoma jakoj konkurenciji zauzeli visoko treće mjesto. Trener ZSK u to vrijeme je bio Rasim Pojskić, a igrali su: Strniša, Tolić, Urošević, Dimitrijević, B. Popović, Draženović, Ivanović, Galić, Brdarević, S. Granić, Islambegović, Šestan, Krilić i Jovanović. U fudbalskoj sezoni 1963/64. ZSK je bio četvrt finalista Kupa BiH.

Eto toliko o prvim koracima Fudbalskog kluba ZSK, čije su boje u sezoni 1967/68. branili:

Beganović, Križanović, Mahmutefendić, Jovanović, Dautović, Malkoč, Granić, Arapović, Kogoj, Beganović I, Beganović II, Beganović III, Begović, Dizdarević, Riđalović, Augustinović i Galić.
Spomenuta su mnoga imena kojih se Zeničani rado sjećaju i koji su ostavili traga u zeničkom fudbalu.

P.S. korišteni podaci prezentirani u knjizi ,,Nezaboravni trenuci” autora V. Jovića, R. Janičijevića i Đ. Marjanovića.

autor Ibrahim Emić za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno