Zločini

Tragedije u BiH koje su obilježile 2018. godinu: Najmračniji zločini, ubistva i fatalne nesreće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tragedije u BiH koje su obilježile 2018. godinu: Najmračniji zločini, ubistva i fatalne nesreće – “Zaklao troje djece pa se ubio”, “Pokosio ženu i petoro djece”, “Izrešetani policajci”, “Lažna patronažna sestra otela novorođenče”, naslovi su iz prošle godine…
Godinu koja je iza nas obilježili su najmračniji zločini koji su potresli javnost u našoj zemlji, ali i regiji. Ubistva, otmice i saobraćajne nesreće koje su odnosile i po nekoliko života, ove godine bile su i prečesti povod zbog kojih su proglašavani Dani žalosti, piše Faktor.

Zaklao troje djece

Zločin koji je prenerazio BiH, regiju, ali i širu javnost jeste trostruko ubistvo i samoubistvo koje se 13. decembra dogodilo u Bihaću. Admir Sović (37) svoje troje maloljetne djece u dobi od sedam, pet i dvije godine, zaklao je na na spavanju, a potom se objesio na ulaznim vratima kuće. Prije nego što je počinio gnusni zločin svojoj supruzi je ostavio poruku da je “više nikada niko neće zvati majkom”. Istraga ovog monstruoznog čina bila je pod budnim okom javnosti, a detalji koji su dospijevali u medije samo su dolijevali ulje na vatru. Poruka upućena supruzi, bomba ostavljena na mjestu zločina način na koji je počinio ubistva bili su detalji koju su iz dana u dan izazivali šok i nevjericu. Naročito potresna je bila dženaza mališana obavljena u Bihaću. Koliko je cjelokupna javnost bila zgrožena pokazuje, između ostalog, i činjenica da je vlasnik kuće u kojoj su mališani živjeli, a koju je porodica iznajmila, odlučio da će je sravniti sa zemljom. Nesretna majka nakon saznanja šta se dogodilo smještena na Psihijatriju bihaćke bolnice.

Pokosio ženu i petoro djece

Samo nekoliko dana prije ovog monstruoznog zločina, 8. decembra, srednju Bosnu pogodila je nezapmćena tragedija kada se u Novom Travniku dogodila stravična saobraćajna nesreća u kojoj je pijani vozač Nermin Rustempašić pokosio ženu i petoro djece na trotoaru. Na mjestu su ostale mrtve majka i kćerka, Azra i Alma Hajrić, dok je troje djece teško povrijeđeno. Vozač je odmah uhapšen i pritvoren. Zbog ove nesreće u Novom Travniku su u dva navrata organizovani protesti na kojima su građani upozorili na ubice na cestama, te tražili od nadležnih da ne dozvole da se događaju slične tragedije tako što će pooštriti sankcije za krivce.

Izrešetani policajci

Prije nešto više od dva mjeseca, 26. oktobra, još jedan zločin šokirao je javnost. Radi se o ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koje se dogodilo u sarajevskom naselju Alipašino Polje dok su bili na dužnosti. Adis i Davor ubijeni su na brutalan i podmukao način i to prije nego što su, idući u susret kriminalcima, uspjeli izaći iz svog automobila. U njih je ispaljeno trideset hitaca još dok je automobil bio u pokretu. Zaustavili su se tek 100 metara nakon rafalne paljbe. Šehović je ostao mrtav na mjestu dok je Vujinović  preminuo nekoliko sati kasnije na KCUS-u, uprkos borbi ljekara da ga održe u životu. Koban je, prema nezvaničnim informacijama, bio rasprskavajući metak koji mu je ispaljen u glavu. Istraga u ovom slučaju je još u toku. Za sada su uhapšene tri osobe, Srećko Trifković i Miloš Obradov, koji se dovode u vezu sa ovim ubistvom, te Slaven Dakić, koji je uhapšen u vozilu koje je kobne noći bilo na području grada Sarajeva. Iako protiče treći mjesec od ubistva, istrazi se još ne nazire kraj.
Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je uhapšeni Obradov direktni učesnik događaja, ali policija još traga za automobilom, kao i oružjem iz kojeg je pucano. Građane naše zemlje, a posbeno Sarajeva prestravila je činjenica da su se kriminalci oslili do te
mjere da bez ikakvog povoda ne prezaju da pucaju i ubiju policajce.

Tri djevojke mrtve u BMW-u

Saobraćajna nesreća iz kraja juna, a u kojoj su tragično stradale tri djevojke iz Hadžića, dok su vozač i još jedna djevojka povrijeđeni, još jedna je tragedija koja je obilježila ovu godinu. Za volanom BMW-a koji je prevelikom brzinom udario u rasvjetni stub na autoputu te se oko njega savio zbog siline udara, bio je devetnaestogodišnji Almir Ejubović. U usdaru su poginule Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok je teške povrede zadobila Ajla Oruč. Povrijeđen je bio i sam vozač. Kako je kasnije utvrđeno, neiskusni Ejubović koji je tek položio vozački ispit vozio je neregistrovano auto u momentu nesreće, a sa djevojkama je krenuo na rođendansku proslavu. Tragedija je duboko potresla javnost, a Ejubović je za samo nekoliko mjeseci zbog izazivanja ove nesreće osuđen na kaznu zatvora od 15 godina i 10 mjeseci.

Otmica novorođenčeta

Još jedan od slučajeva, koji je , za razliku od prethodnih na svu sreću imao sretan epilog, ali je svakako obilježio godinu iza nas je i slučaj otmice novorođenčeta u Hadžićima nadomak Sarajeva. Sve do 5. jula ove godine takav scenarij imali smo priliku gledati samo u filmovima – žena prerušena u patronažnu sestru iz porodičnog doma ukrala je novorođenče! Informacija je doslovno “sledila” javnost, ali je na sreću, brzom reakcijom istražnih organa, posebno Obavještajno-sigurnosne agencije BiH , dijete, zajedno sa  tmičarkom, pronađeno istu večer i vraćeno izbezumljenim roditeljima. Detalji ovog slučaja i informacije koje su iz istrage počele “curiti” u javnost bile su šokantnije jedna od druge.  Dijete je otela Merhunisa Dedić i to prerušena u patronažnu sestru, a bukvalno je ukrala novorođenče, čija je majka Lejla Ismailovski. Sve to je uradila kako bi prikrila laž o vlastitoj trudnoći i rođenju blizanaca. Svom suprugu je slagala da je trudna, te je išla na kontrole na GAK, gdje je i upoznala Lejlu Ismajloviski, majku otete bebe.
Prethodno je Dedić u jednoj rent-a-car kući iznajmila bijelu “škodu fabiju”, te nazvala Lejlu rekavši joj da treba donijeti bebu na GAK jer bebi navodno nalazi štitne žlijezde nisu bili uredu. Majka Lejla je na trenutak izašla iz kuće da prijavi dijete u Općini, a bebu je povjerila na čuvanje tetki. Baš u tom momentu na vrata porodice Ismailovski je pokucala patronažna sestra. Kazala je da je došla da pregleda bebu, pa je bebinu tetku poslala u toalet da joj nešto donese. Iskoristila je priliku te ju zaključala u toaletu i pobjegla s bebom. Iste večeri uhapšena je nakon što ju je OSA, zahvaljujući signalu njenog mobitela, locirala u hostelu Ferijalac na Marijinom Dvoru gdje je unajmila sobu kako bi bila sa dječakom. Merhunisa, koju su istražitelji opisali kao natprosječno inteligentnu 28-
godišnjakinju, nakon pogibije bivšeg mladića, udala se za drugog iz Visokog. Njemu je u augustu prošle godine slagala da je trudna, iako nije bila, nakon čega je počela smišljati pakleni plan kako da zavara supruga. Prvo je tražila od ljekara da joj izdaju potvrdu da je izgubila bebu, no kako je nije dobila, morala je da se domogne tuđeg novorođenčeta kako bi potkrijepila svoju laž o trudnoći. Počela se namjerno debljati, a suprugu je povremeno govorila da ide na kontrole u bolnicu u Sarajevo. Jedno vrijeme im je govorila da zbog rizične trudnoće mora “ležati” na GAK-u gdje su je suprug i njegova porodica posjećivali. Međutim, uvijek su dolazili ispred GAK-a gdje ih je ona dočekivalai kovala pakleni plan. Protiv nje je u oktobru Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu kojom je tereti za oduzimanje djeteta ili maloljetnika, te krivotvorenje isprava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno