Kultura

Tradicionalni turski vojni orkestar „Mehter“ iduće sedmice u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tradicionalni turski vojni orkestar „Mehter“ održaće niz koncerata u Bosni i Hercegovini, počevši od 22. juna kada će biti upriličen prvi ovogodišnji koncert „Mehtera“ za Sarajlije, na Baščaršiji, kod Sebilja, javlja Anadolu Agency (AA).

Tradicionalni orkestar pri uniji „Mehter“ sastava Turskih oružanih snaga (TSK), upriličit će koncerte u više gradova Bosne i Hercegovine, a onaj prvi, na Baščaršiji biće održan u srijedu 22. juna s početkom u 16 sati.

„Mehter“ će imati priliku pogledati i poslušati i Mostarci i to dan kasnije, u četvrtak, kod Starog mosta u 16 sati.

U petak u 17 sati koncert “Mehtera” će moći pratiti Zeničani, u Turskom parku u Zenici.

– Ajvatovica, redovna i posebna prigoda za nastup “Mehtera” –

Isti orkestar će nastupiti i na ovogodišnjoj Manifestaciji „512. Dani Ajvatovice“, u Donjem Vakufu i Pruscu.

„Mehter“ će, već po tradiciji, učestvovati na defileu koji će obilježiti prolazak konjanika kroz Donji Vakuf, u subotu, 25. juna u poslijepodnevnim satima.

Hiljade građana imaće priliku pratiti nastup ovog orkestra i na centralnom događaju ovogodišnje Ajvatovice, na platou u Pruscu, u nedjelju 26. juna.

– Orkestar „Mehter“ –

“Mehter” je, inače, naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima.

“Mehter” se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji. Po ugledu na njih sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno