Info

TPO i UNZE: Integriranje rodne ravnopravnosti u sistem visokog obrazovanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Univerzitet u Zenici je 7. oktobra ove godine potpisao sporazum o saradnji sa Transkulturnom psihosocijalnom obrazovnom fondacijom (TPO). Osnovni cilj navedenog sporazuma je rad na integriranju rodne ravnopravnosti u sistem visokog obrazovanja. Naš Univerzitet je odmah po potpisivanju sporazuma poduzeo veći broj aktivnosti kako bi se implementirali domaći i međunarodni standardi o ravnopravnosti spolova.

-Možemo konstatovati da je posebno izražen problem „rodno zasnovanog nasilja“, stoga je problematiziranje ove teme vrlo aktualno. Prevencija i eliminacija nasilja predstavlja univerzalne ciljeve, a u tom okviru intencija Univerziteta u Zenici je postizanje nulte tolerancije na sve oblike nasilja, ističe dekanesa Pravnog fakulteta UNZE Larisa Velić.

Naravno, ove naše aktivnosti koje bi trebale biti realizirane u pomenutom cilju, u Bosni i Hercegovini su dodatno otežane usljed složenih društvenopolitičkih okolnosti i dešavanja, koja nagovještavaju čak i nova nasilja. Međutim, bez obzira na sve prisutnr tešloće, ova pitanja zahtijevaju ozbiljno razmatranje i odgovarajuću akciju sa konkretnim mjerama, kao i onim preventivnog karaktera.

U okviru „16 dana aktivizma“ u periodu od 25. novembra do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava-, tematizovali smo posljedice nasilja sa studentima i kolegama. Nasilje nad ženama, kao i svim drugim ranjivim kategorijama predstavlja fundamentalnu povredu ljudskih prava, koja nosi dalekosežne posljedice kako za žrtve, tako i za cijelo društvo. Sva ljudska bića se rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima i niko svojim djelovanjem ne bi smio ista da ugožava na bilo koji način. Međutim, činjenica je da se to često dešava, a vrijeme pandemije je dovelo do toga da se žene ponovo vraćaju u svoje stare uloge.

Žene se nisu mogle osloniti na društvo da riješi njihove probleme, s toga one čuvaju djecu kada vrtići ili škole zbog pandemije ne rade, a njihovo radno vrijeme nije prilagođeno novonastalim promjenama. Za vrijeme pandemije nasilje u porodicama širom svijeta je poraslo (fizičko, psihičko, seksualno, emocionalno,..), posebno nasilje nad ženama i djecom. Socijalna distanca i duži boravak u krugu porodice zbog obavezne izolacije, karantena ili socijalno-ekonomske neprilike tj. gubitka posla pogodovali su porastu nasilja. Nasilje predstavlja interdisciplinarni problem koji se tiče svih nas, bilo da su žrtve djeca, žene ili muškarci! Društvo mora sinergično djelovati protiv nasilja i ugroženim osobama pružiti potrebnu podrška. Nasilje ne smije biti privatna stvar. 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno