Ostali sportovi

Top deset najekstremnijih sportova na svijetu

Top 10 najekstremnijih sportova na svijetu
Top 10 najekstremnijih sportova na svijetu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Top deset najekstremnijih sportova na svijetu- Svi ekstremni sportovi da bi uopšte bili obuhvaćeni tom klasifikacijom moraju biti iznimno opasni, i takvi da se većina “normalnih” ljudi uopšte ne bi poželjelo upustiti u takve vratolomije. Ipak, postoje i sportovi koji bi se slobodno mogli nazvati igranjem na granici smrti. Ovo su glavni kandidati za taj opis.

Skijanje sa zmajem

Kako skijanje nije dovoljno uzbudljivo za ovisnike o adrenalinu, trudeći se da konstatno izmišljaju nešto novo i nešto opasnije, neki od njih su došli na ideju da probaju skijanje sa vučom od strane letećeg zmaja kog nosi vjetar, a na kojeg je skijaš zakačen snažnim užetom. Ovo je idealno za zabavljanje na zamrznutim jezerima, samo što su neki sve to isto iskoristili za spuštanje niz planinu.

Highlining

Balansiranje na konopcu je svima poznat pojam iz cirkuskih predstava, gdje cirkusant akrobata prelazi preko zategnutog konopca sa balansirajućom štangom, dok mu kolege ispod drže osiguravajuću mrežu u slučaju da pogriješi i poleti ka zemlji sa 4-5 metara visine. Kod “highlininga” je dosta toga isto, samo što nema balansirajuće šipke, nema mreže za spas, i “samo” što se sve odvija na ne tako čvrsto zategnutom konopcu iznad provalije od par stotina metara…

Pećinsko ronjenje

Dok je i samo ronjenje dovoljno opasno, nekima “obični” način ipak ne donosi dovoljno uzbuđenja, pa izazovnost podižu na mnogo više nivoe roneći kroz podvodne pećine. Slavni Jacques Costeau je bio začetnik ovog sporta, u kom bilo kakav problem sa opremom znači smrt, jer izroniti se na površinu ne može, struje u špiljama znaju biti jako nepredvidive, a slaba je i vidljivost pa se roni sa podvodnim lampama.

Surfanje na vulkanima

Surfanje na valovima je ekstremni sport sam po sebi, a šta bi onda trebalo reći za takozvano surfanje na vulkanima? Izvodi se sa specijalnom daskom poput daske za snowboard, samo što je ova ojačana specijalnim čelikom kako bi izdržala veliko trenje i toplotu nastalu spuštanjem niz vulkansko kamenje.

Ledeno penjanje

Ledeno penjanje ili “ice climbing”, sport je od čijih zahvata se prosječnoj osobi diže kosa na glavi. Najbolji od najboljih alpinista kojima su stijene postale previše jednostavne za osvajanje, pronašli su način kako da otežaju stvari i podignu izazovnost na veći nivo. Penjanje vertikalno uz zaleđene površine poput velikih slapova i slično, donosi i potrebu za što bržim dolaskom na plato kako bi se preduhitrilo trnjenje i smrzavanje.

Letenje u odijelima

Let poput superheroja koji podrazumijeva skok s velike visine, a zatim širenje “krila” i manevrisanje sve do visine pogodne za aktiviranje padobrana i slijetanje, ukratko je opis onoga što se zove “wingsuit flying” ili letenje u odijelima. Treba dodati i to da specijalna odijela koja se koriste za ovakve letove svaki metar pada produžuju za 2,5 metra u daljinu, te da je samo skakačima sa iskustvom od preko 200 skokova dozvoljeno da probaju letenje.

Slobodno penjanje

Alpinizam i otežana verzija oličena u penjanju uz ledene plohe, ipak nisu ni blizu izazovni i smrtonosni kao što je to slobodno penjanje uz litice, dakle bez ikakve opreme. Sve na šta se ovi “luđaci” oslanjaju su snažni prsti i ogromna koncentracija koja ne smije popustiti niti u jednom trenutku jer bi to značilo i smrt.

Surfanje s vučom

Surferima je cilj “zajahati” najveće valove i surfati na njima, a kako najveći talasi ne dolaze u posebno predvđeno vrijeme, te su veoma brzi i izuzetno je teško veslati u njih. Pronalazak jet ski vodenih skutera je riješio problem, pa se ekstremno izazovno i opasno surfanje s vučom izvodi na način da se držanjem za konopac vezan za skuter surfa ka najvišim valovima, te pušta u idealnom trenutku kako bi moglo početi surfanje na valu obično visokom poput nebodera.

BASE jumping

Razlika BASE jumpinga i običnog skakanja s padobranom je ta što ova ekstremnija verzija na svaki 2317. izvedeni skok završava smrću skakača. Razlog za tako veliku opasnost je tome što BASE skakači moraju tempirati otvaranje padobrana u idealnom trenutku, i u slučaju bilo kakvog problema sa opremom nemaju dovoljno vremena da reaguju.

Kajak

Iako na prvi pogled na zvuči ni blizu opasno kao prethodni ekstremni sportovi, ekstremna verzija kajaka je možda i najbrutaniji sport u kom teške tjelesne povrede pa i smrt ovise o koncu. Spust niz visoke vodopade i potapanje u vodu, udarci od oštre stijene i opasnost od prevrtanja i ispadanja iz kajaka, elementi su koji samo povećavaju luđačke udarce adrenalina.

body.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno