Info

Top 20 činjenica o automobilima koje niste znali

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Top 20 činjenica o automobilima koje niste znali  – Autoindustrija jedna je od razmjeno novih grana, počeci su zabilježeni krajem 19. vijeka, ali tek od polovice 20. Vijeka kreće strelovit uspon.

Danas su svi proizvođači automobila grupisnai u nekoliko velikih grupacija pa tako VW Grupa u svojem vlasništvu ima Volkswagen, Audi, Škodu, Seat, Porsche… Renault-Nissan je praktički jedna firma, Francuzi su grupisani u PSA grupu, Fiat u svojem vlasništvu ima Alfa Romeo, Ferrari, Lanciju, Maserati…

Nekad se pod pojmom autoindustrije smještalo više od 1000 proizvođača automobila, karoseristi su imali posebne firme, ali globalizacija i želja za što većim profitom doveli su do toga da se danas, primjerice, isti motor od Renaulta ugrađuje i u Daciju i u Mercedes-Benz.

Sve to ponukalo nas je da izvučemo Top 20 činjenica o automobilima koje niste znali.

1. Prvi automobil patentirao je Karl Benz 1886., a nazvao ga je Benz Patent Motorwagen. Imao je tri drvena kotača i pogon na plin.

2. Nissan je prvi spojio hostese i automobile. Četiri Japanke postale su 1936. godine prve djevojke kojima je posao bio da tokom salona stoje pokraj izloženih automobila.

3. Nevjerovatnih 75 odsto svih automobila koje je ikad proizveo Rolls-Royce još uvijek su u voznom stanju.

4. Pakistanci su 2010. srušili rekord po broju ljudi koji je uspio ući u Smart. Natrpalo ih se čak 19.

5. Ray Harroun izumio je 1911. prvi retrovizor. Tokom trke Indy 500 koristio je ogledalo ugrađeno iznad armature koje mu je omogućavalo da vidi suparnike iza sebe.

6. Vozači automobila svake godine u naletima ubiju više jelena nego lovci.

7. Ferrari njeguje tradiciju ekskluzivnog brenda pa namjerno dnevno proizvode svega 14 automobila, dok, primjerice, Toyota svaki dan proizvede čak 13.000

8. Velika holivudska zvijezda početka 20. Vijeka Florence Lawrence izumila je automobilske žmigavce. Još 1914. ugradila je dvije zastavice na stražnji branik koje su se pritiskom na gumb podizale i tako najavljivale promjenu smjera vožnje.

9. Najprodavaniji automobil u istoriji je Toyota Corolla. Od početka proizvodnje 1966. prodana je u više od 40 miliona primjeraka.

10. Najveća kazna u istoriji izrečena je u Švajcarskoj za prekoračenje brzine, a iznosila je čak million dolara.

11. Mary Anderson izumila je prve automobilske brisače. Patentirala ih je 1903., a na to ju je navela posjeta Nju Jorku tokom zime 1902., kad je vidjela kako je promet usporen, jer vozači ne vide dobro kroz zaprljana stakla.

12. Trenutačno se u cijelom svijetu koristi oko milijardu automobila, a svi proizvođači zajedno svakodnevno proizvedu više od 165.000 automobila.

13. Prosječan automobil ima oko 10 kilometara električnih instalacija i oko 30.000 sastavnih dijelova.

14. Najduža kolona u istoriji cestovnog prometa zabilježena je 2013. godine u Sao Paulu, a iznosila je nevjerovatnih 309 kilometara.

15. Istraživanja su pokazala kako u gradovima bez semafora i prometnih znakova ima i do 43 odsto manje prometnih nesreća.

16. Bolid Formule 1 generiše toliko downforcea da teoretski već pri brzini od 180 km/h može voziti naopačke, jer je sila koja ga pritišće na podlogu veća od težine.

17. Najskuplji novi automobil na svijetu nije ni Bentley ni Rolls-Royce, nego Lamborghini Veneno, koji je proizveden u svega devet primjeraka. Ima 740 KS, postiže najveću brzinu od 355 km/h, a koštao je čak 4,5 miliona dolara.

18. Tokom jubilarne epizode The Oprah Winfrey Showa 2004. godine svaki od 276 gledaoca u studiju dobio je novi Pontiac G6 vrijedan 28.500 dolara. Dakle, ukupna vrijednost podijeljenih automobila premašuje 7,9 miliona dolara.

19. Ferruccio Lamborghini bio je imućan vlasnik firme za proizvodnju traktora. Kupovao je Ferrarije, ali je bio nezadovoljan njihovom kvalitetom i brzinom pa je odlučio proizvoditi vlastite sportske automobile.

20. Googleov samovozeći automobil tokom testiranja je prošao više od 500.000 kilometara, a pritom je učestvovao u svega dvije saobraćajne nesreće. U obje je došlo do ljudske pogreške, a rezultat je bila samo manja materijalna šteta.

(NN/autopress.hr)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno